Πολεμώντας (διατροφικά) το στρες

Όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε βιώσει μια περίοδο έντονου στρες. Από την αρχαιότητα ακόμα, η απόκριση είναι η ίδια, δηλαδή παραγωγή αδρεναλίνης που οδηγεί στην έκρηξη νευρικών αντιδράσεων και την απελευθέρωση ορμονών με μοναδικό στόχο την προετοιμασία του οργανισμού για ‘’μάχη ή φυγή’’. Ωστόσο, κάπου εδώ έρχεται η συμβολή της διατροφής γιατί το ανοσοποιητικό είναι από τα πρώτα συστήματα που το στρες επηρεάζει αρνητικά, μειώνοντας τις άμυνες του οργανισμού και κάνοντας τον ταυτόχρονα πιο επιρρεπή σε κρυολογήματα και λοιμώξεις. Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό τότε;

Βιταμίνη C: Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως: Πορτοκάλια, πιπεριές, ακτινίδια και μπρόκολο βοηθούν στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη Α: Τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο (πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α) όπως: Καρότα, κολοκύθα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και συκώτι.

Φυλλικό οξύ: Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εντόσθια, μπιζέλια, μαυρομάτικα φασόλια και φακές.

Ψευδάργυρος: Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως: Θαλασσινά, κρέατα, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά και όσπρια.

Πρωτεΐνη: Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως: Ψάρι (με έμφαση στα λιπαρά ψάρια, σολομός, τόνος, σαρδέλες), πουλερικά, άπαχα κόκκινα κρέατα, αβγά, γάλα και όσπρια.

Tip: Σημαντική είναι η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας προκειμένου να ενισχυθεί η έκκριση των ενδορφινών, αλλιώς οι ορμόνες της καλής διάθεσης.

Συνεπώς, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε τα σήματα που μας δίνει ο οργανισμός μας, αλλά να κάνουμε έξυπνες επιλογές τροφίμων, ενταγμένες σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. Αν παρά ταύτα, το μακροχρόνιο στρες έχετε παρατηρήσει πως έχει υποβαθμίσει την ποιότητα της καθημερινότητας σας, καλόν είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.


Πηγές:

http://www.eufic.org/article/el/page/FTARCHIVE/artid/eating-to-beat- stress/ http://www.eufic.org/article/el/page/MARCHIVE/expid/miniguide-minerals/ http://www.eufic.org/article/el/page/MARCHIVE/expid/miniguide-vitamins- greek/#8


Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου, Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com