Πρωτεϊνη και Θετική Ψυχολογία

GOOD FOOD FOR GOOD MOOD

Γράφει για το nutrinews.gr η Ματίνα Νούλα, Κλινική Ψυχολόγος MSc, ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία

Η πρωτεΐνη, πέραν της ενίσχυσης, θωράκισης και αποκατάστασης του οργανισμού, βοηθάει στη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης μέσω της βελτίωσης της ψυχολογίας του αθλητή (θετική ψυχολογία), καθώς η λήψη της αυξάνει τις ορμόνες της σεροτονίνης (ηρεμία, ευχαρίστηση) και της ντοπαμίνης (συγκέντρωση, εγρήγορση). Η παραγωγή της σεροτονίνης βασίζεται σ’ ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, που λαμβάνεται από μια διατροφή επαρκή σε πρωτεΐνη, μιας και ο οργανισμός δεν τη συνθέτει από μόνος του. Η ανεπάρκεια σεροτονίνης είναι ο βασικός παράγοντας της πεσμένης, καταθλιπτικής διάθεσης και της αύξησης του άγχους.

Η ντοπαμίνη από την άλλη, παίζει ρόλο στην ευχαρίστηση, τη θετική διάθεση και την προσοχή και τα αυξημένα της επίπεδα αυξάνουν την αθλητική απόδοση ενώ τα χαμηλά συνδέονται με απάθεια, μειωμένη συγκέντρωση και ενέργεια και έλλειψη στόχου.

Ταυτόχρονα, η πρωτεΐνη βοηθάει στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρων στο αίμα, γεγονός το οποίο έχει αφενός θετικό αντίκτυπο στη φυσιολογία και αφετέρου στην ψυχολογία, μίας και αυτή η διατήρηση έχει συσχετιστεί με θετική διάθεση, κριτική ικανότητα και λιγότερες αυξομειώσεις στην ικανότητα επίδοσης. Συνεπώς, μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη προδίδει θετική ψυχολογία και αποτελεί άμυνα κατά του άγχους και της κατάθλιψης.

 ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΜΩΣ Η ΘΕΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ;

Ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου είναι μία απαιτητική διαδικασία που χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και κόπο, καθώς και θετική στάση απέναντι στις δυσκολίες, απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων και του άγχους, προκειμένου να οικοδομηθεί ψυχική ανθεκτικότητα και αντοχή.

Η διανοητική συνιστώσα είναι τόσο σημαντική για τη συνολική απόδοση όσο και η φυσική και διατροφική προετοιμασία. Επομένως, η θετική ψυχολογία είναι απαραίτητη. Τα συναισθήματα επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη σκέψη και κατά συνέπεια τη συμπεριφορά και αθλητική απόδοση. Συνεπώς, πρέπει τα θετικά συναισθήματα πρέπει να τροφοδοτούνται και οι ορμόνες που σχετίζονται με αυτά να είναι σε επαρκή ποσότητα.

Δεν είναι η κατάσταση καθαυτή το πρόβλημα, αλλά οι σκέψεις και τα συναισθήματα σχετικά μ’ αυτήν. Δεν υπάρχουν αγχώδεις και τρομακτικές καταστάσεις, μόνο τρομακτικές σκέψεις. Συνεπώς, πρέπει να εξοπλίζουμε το μυαλό μας με θετικές σκέψεις.

Ακριβώς όπως ένα σώμα χρειάζεται τα σωστά θρεπτικά συστατικά για να επιτύχει τη μέγιστη απόδοση, έτσι χρειάζεται και το μυαλό.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης τροφοδοτεί το σώμα με τα απαραίτητα συστατικά και το μυαλό με ενέργεια και σκέψεις επιτυχίας!

Γράφει για το nutrinews.gr η Ματίνα Νούλα, Κλινική Ψυχολόγος MSc, ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία