Νηστεία: άραγε είναι τόσο ωφέλιμη;

Η νηστεία μπορεί να γίνεται είτε για λόγους θρησκευτικούς είτε για προσωπικούς είτε για ιατρικούς λόγους. Σχετίζεται με τη μερική ή συνολική αποχή από μερικές ομάδες τροφίμων – κρεατικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και σε μερικές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια και το ελαιόλαδο.

Τι ισχύει λοιπόν για τη νηστεία:

 • Η συνολική ενεργειακή πρόσληψη ενδέχεται να μειωθεί (μπορεί όμως και όχι).
 • Συγκεκριμένα η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων δεν αλλάζει ποσοτικά. Ωστόσο, μειώνεται η πρόσληψη λιπαρών και πρωτεΐνης.
 • Σε ποσοστά, αυξάνεται η πρόσληψη υδατανθράκων και μειώνεται αυτή των λιπαρών και της πρωτεΐνης.
 • Τέλος, τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα μειώνονται, τα μονοακόρεστα δεν επηρεάζονται και τα πολυακόρεστα μπορεί ή μπορεί και όχι να μειωθούν.
 • Σε επίπεδο βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων τόσο η ριβοφλαβίνη και το ασβέστιο μειώνονται στη περίοδο της νηστείας.
 • Από την άλλη, τα επίπεδα μαγνησίου αυξάνονται. Τα επίπεδα των: βιταμίνη Α, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φώσφορος, κάλιο και ψευδάργυρος. Τα επίπεδα νατρίου είτε θα μειώνονται είτε θα μένουν αμετάβλητα, όπως και η Β12.
 • Σε ανθρωπομετρικό επίπεδο: το ΒΜΙ μπορεί ή και όχι να μειωθεί, ενώ το σωματικό βάρος έχει παρατηρηθεί πως μειώνεται κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας νηστείας.
 • Όσον αφορά  τους βιοχημικούς δείκτες, τόσο η συνολική χοληστερόλη, όσο και η LDL χοληστερόλη, για τα επίπεδα της HDL χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ο λόγος LDL/HDH δεν αλλάζει.
 • Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σε άλλες μελέτες αυξάνονται, ενώ σε άλλες δε παρατηρείται αλλαγή.
 • Εκτός από τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί ή όχι να μειωθούν. Οι φυτικές ίνες μπορεί να αυξηθούν ή να μην αλλάξουν.
 • Συνεπώς, οτιδήποτε και αν σε παρακινήσει να νηστέψεις με τη σωστή προσέγγιση και εφαρμογή της μπορεί να προάγει οφέλη τόσο στο κομμάτι της υγείας όσο και της μακροζωίας.

5 +1 Tips για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας στην περίοδο νηστείας:

 1. Συνδυάστε τα όσπρια με δημητριακά π.χ. ρεβύθια με κριθαράκι προκειμένου να προσλάβετε ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων.
 2. Συνδυάστε τις φυτικές πηγές σιδήρου με βιταμίνη C π.χ. φακές με ξύδι.
 3. Προσθέσετε ανάλατους ξηρούς καρπούς στις σαλάτες σας για μια έξτρα δόση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην καθημερινότητα σας.
 4. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση λιπαρών οξέων μέσα από την κατανάλωση ψαριών όπως: κολιός, σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί.
 5. Για νοστιμιά σε κάθε γεύμα σας πειραματιστείτε με μπαχαρικά και μυρωδικά.
 6. Για να ενισχύσετε το αίσθημα του κορεσμού, προτιμήστε να συνοδεύετε τα γεύματα σας με λαχανικά ή προϊόντα ολικής αλέσεως.Πηγές: John F Trepanowski and Richard J Bloomer, The impact of religious fasting on human health, Nutr J. 2010; 9: 57

Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου, Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com