Παγκόσμια ημέρα Υγείας: Ρύθμισε την αρτηριακή σου πίεση

WHO_DC_poster_50x70_MULTICULTURAL_SPECIALeurope_EnglishH Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται στις 7 Απριλίου για την επέτειο από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2013, είναι ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μια κατάσταση που επηρεάζει περισσότερο από 1 στους 3 ενήλικες σε όλο τον κόσμο. Για εκατομμύρια ανθρώπους, η υψηλή αρτηριακή πίεση θα οδηγήσει σε θανατηφόρες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, και χρόνια καρδιακή και νεφρική νόσο.

Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού στον κόσμο, ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως η μη ισορροπημένη διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, η επιβλαβής χρήση του αλκοόλ κα, μαζί με τον αγχωτικό τρόπο ζωής, όλα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλής πίεσης του αίματος.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι τόσο αποτρέψιμη όσο και ιάσιμη. Το κλειδί είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κόσμου.
Ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής πίεσης του αίματος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με:

  • Μειώνοντας το αλάτι (δείτε εδώ πώς http://www.nutrinews.gr/?p=129)
  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Αποφυγή υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ
  • Τακτική άσκηση
  • Και την αποφυγή της χρήσης του καπνού

Για πολλούς ανθρώπους, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι επαρκείς για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Για άλλους, απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.
Οι χώρες χρειάζονται συστήματα και υπηρεσίες σε θέση να υποστηρίξει την υγιή τρόπο ζωής. Η πρόσβαση στα φάρμακα καλής ποιότητας, τα οποία είναι αποτελεσματικά και φθηνά, είναι επίσης ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Δες εδώ γενικές πληροφορίες για το κοινό
http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2013/campaign_essentials/en/index1.html

Δες εδώ τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση της υπέρτασης
http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2013/campaign_essentials/en/index2.html