Πώς να μειώσεις το αλάτι απ’το φαγητό σου

Το αλάτι είναι συστατικό που όλοι μας αγαπάμε αλλά οι περισσότεροι καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες.

Όμως, όταν χρειαστείς να κόψεις λίγο αλάτι από την διατροφή σου, από πού ξεκινάς?

Ορίστε μερικές εύκολες λύσεις για να το μετριάσεις!

  1. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις βότανα και μπαχαρικά. Υπάρχουν πολλά έτοιμα μίγματα μπαχαρικών που δεν έχουν αλάτι. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς αρωματικά λαχανικά ή φρούτα όπως το σκόρδο ή το λεμόνι.
  2. Όταν έρθει η ώρα να στρώσεις το τραπέζι, άφησε το αλάτι στην κουζίνα και πάρε μόνο το πιπέρι. Έτσι, είναι πιο πιθανό να μην αλατίσεις το φαγητό σου από συνήθεια.
  3. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι ελεύθερα αλατιού. Πάραυτα, τα κονσερβοποιημένα και τα κατεψυγμένα έχουν πολύ αλάτι ακόμα και εάν δεν φαίνεται στην γεύση. Διάβασε την ετικέτα και πρόσεξε να αναγράφεται ”χωρίς προσθήκη αλατιού”.
  4. Πολλά από τα επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, ζαμπόν, κονσερβοποιημένος τόνος, ακόμα και η γαλοπούλα έχουν πολύ νάτριο. Επιλέξτε φρέσκο κρέας ή θαλασσινά/ψάρια ως εναλλακτική.
  5. Κάποια τρόφιμα υψηλά σε νάτριο δεν έχουν καν αλμυρή γεύση. Τέτοια είναι τα δημητριακά πρωινού, κάποιες έτοιμες σάλτσες, η πίτσα και γενικά τα περισσότερα συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Οπότε, αν δεν είστε σίγουροι, ελέγξτε την ετικέτα των συστατικών. Προσέξτε το μέγεθος της αναγραφόμενης μερίδας, το νάτριο σε αυτή, και την ένδειξη που λέει %ημερήσιας πρόσληψης. Αν το ποσοστό είναι 5% και λιγότερο, αυτό το τρόφιμο είναι χαμηλό σε νάτριο. Αν όμως είναι περισσότερο από 20%, τότε το τρόφιμο είναι πολύ πλούσιο σε νάτριο και πρέπει να προσέξεις να μην φας πολύ από αυτό.

* το αλάτι σε όρους χημείας λέγεται χλωριούχο νάτριο.

http://www.youtube.com/user/mediaADA#p/u/9/42DYoElO-0E

Πηγή:  American Dietetic Association