Μακροχρόνια Επίδραση Προβιοτικών : Μέρος 3

 

Μακροχρόνια Επίδραση Προβιοτικών

Για το κλείσιμο της κουβέντας μας σχετικά με το προ- και πρεβιοτικά θα αναφέρουμε τις επιδράσεις των προβιοτικών σε διάφορες πτυχές. ( Δείτε εδώ το Μέρος 1 )

Ψυχική υγεία
Φαίνεται πως η χορήγηση προβιοτικών πιθανόν ασκεί θετική δράση, μειώνοντας

ψυχολογικά συμπτώματα όπως:

  • –  Άγχος
  • –  Κατάθλιψη
  • –  Αυτό – αντίληψη του άγχους.

    Πιθανός μηχανισμός: Η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών επηρεάζει συγκεκριμένες γνωσιακές λειτουργίες που σχετίζονται με διαταραχές διάθεσης, όπως επίσης εμπλέκεται στο ανοσολογικό και νευρικό σύστημα.

    Μειονέκτημα: Χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση της σύνδεσης εγκεφάλου και εντέρου.

 Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως τα προβιοτικά μπορεί να βελτιώνουν το γλυκαιμικό προφίλ (περιλαμβάνει τα εξής: γλυκόζη, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ινσουλίνη και ινσουλινοαντίσταση) κυριώς στους ήδη διαβητικούς και όχι σε εκείνους που έχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη 2.

Πιθανός μηχανισμός: Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν διαταραγμένη ισορροπία των μικροοργανισμών του εντερικού μικροβιόκοσμου, συνεπώς τα προβιοτικά πιθανόν μπορούν να συμβάλλουν με κάποιους από τους παρακάτω τρόπους:

  • –  Λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που παράγονται ως παραπροϊόντα των ζυμώσεων από τα προβιοτικά
  • –  Kαταστολή ουσιών που έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τα β – κύτταρα του παγκρέατος
  • –  Bελτίωση του οξειδωτικού στρες
  • –  Bελτίωση του μεταβολισμού των υδατανθράκων

    Μειονέκτημα: Η μορφή του προβιοτικού παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του νοσήματος – η κάψουλα είναι πιο αποτελεσματική γιατί είναι πιο εύπεπτη και μεγαλύτερη βιοδραστικότητα.

 Σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως
Η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση

της ινσουλινοαντίστασης των εγκύων με σακχαρώδη διαβήτη κυήσεως.

Πιθανός μηχανισμός: Ο μηχανισμός δράσης δεν είναι πλήρως κατανοητός, πολύ πιθανή είναι η απόδοση των ευεργετικών επιδράσεων στα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που παράγονται ως παραπροϊόντα των ζυμώσεων από τα προβιοτικά

Μειονέκτημα: Δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας ή στα επίπεδα LDL – χοληστερόλης

Παχυσαρκία
Η συμπληρωματική χορήγηση των προβιοτικών έχει οφέλη στα εξής επίπεδα:

  • –  Μείωση του κοιλιακού λίπους
  • –  Μείωση Δείκτη Μάζας Σώματος

    Πιθανός μηχανισμός: Η παχυσαρκία συνυπάρχει με μία χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή από τη δράση των κυτοκινών, σε αυτό το σημείο δρουν θετικά τα προβιοτικά

    Μειονέκτημα: Υπάρχουν αρκετές μελέτες με αντιφατικά ευρήματα.

Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση
Η συμπληρωματική χορήγηση των προβιοτικών έχει οφέλη στα εξής επίπεδα:

  • –  Βελτίωση ηπατικής λειτουργίας (τρανσαμινασών)
  • –  Βελτίωση μεταβολικών παραμέτρων

    Πιθανός μηχανισμός: Αντιμετώπιση δυσβίωσης μέσα από την ανάπτυξη στελεχών με θετικές επιδράσεις στον εντερικό μικροβιόκοσμο.

    Μειονέκτημα: Υπάρχουν αρκετές μελέτες με αντιφατικά ευρήματα.

    Εν κατακλείδι, το γεγονός πως το ερευνητικό ενδιαφέρον στο χώρο των προ- και πρεβιοτικών είναι αρκετά μεγάλο αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτηματικά προς διερεύνηση, όπως τα:

  • –  Εξακρίβωση των στελεχών που μπορούν να δράσουν ευεργετικά ανά νόσημα, καθώς η κάθε οικογένεια μικροοργανισμών έχει εξειδικευμένη δράση.
  • –  Διερεύνηση για τη δημιουργία μειγμάτων μικροοργανισμών προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η δράση τους.
  • –  Εύρεση της κατάλληλης δοσολογίας και διάρκειας της παρέμβασης, προκειμένου να υπάρχουν μέγιστα αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψιν τις όποιες παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν.
  • –  Βελτιστοποίηση των συνθηκών (συσκευασία, τρόπος συντήρησης σκευάσματος) προκειμένου να εξασφαλιστεί η δραστικότητας τους.

     


    Πηγές:

  •   McKean J. et.al, Probiotics and Subclinical Psychological Symptoms in Healthy Participants: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Altern Complement Med. 2017 Apr;23(4):249-258.
  •   Sun J. et.al., Glucose- and glycaemic factor-lowering effects of probiotics on diabetes: a meta-analysis of andomized placebo-controlled trials, Br J Nutr. 2016 Apr 14;115(7):1167-77.
  •   Taylor BL. et. al., Effect of Probiotics on Metabolic Outcomes in Pregnant Women with Gestational Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials., Nutrients. 2017 May 5;9(5). pii: E461.
  •   Sáez-Lara MJ. et . al., Effects of Probiotics and Synbiotics on Obesity, Insulin Resistance Syndrome, Type 2 Diabetes and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Review of Human Clinical Trials., Int J Mol Sci. 2016 Jun 13;17(6). pii: E928
  •   Barengolts E. Et. al., GUT MICROBIOTA, PREBIOTICS, PROBIOTICS, AND SYNBIOTICS IN MANAGEMENT OF OBESITY AND PREDIABETES: REVIEW OF RANDOMIZED CONTROLLED TRIALS., Endocr Pract. 2016 Oct;22(10):1224- 1234

    Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου, Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com