Τροφική επιλογή – Μέρος 2ο

Οι αθλητές μπορούν να κάνουν την έκπληξη στο πως επιλέγουν τα τρόφιμα

Πέρα από τους λόγους που επηρεάζουν το γενικό πληθυσμό (γευστικοί, ασφάλειας, οικονομικοί, πολιτιστικοί ή/και θρησκευτικοί) και είναι γνωστοί.

Οι αθλητές χρήζουν ιδιαίτερων αναγκών λόγω της υψηλής έντασης και συχνότητας αγωνιστικών υποχρεώσεων και του επιβαρυμένου καθημερινού προγράμματος τους. Μια απλή μέση εκτίμηση λέει ότι είμαστε αντιμέτωποι με κάποιο διατροφικό δίλημμα 220 φορές τη μέρα.

Πολλοί αθλητές για τις τροφικές επιλογές τους μπορεί επιπλέον να επηρεαστούν από:

  • Τον προπονητή τους, τις συνήθεις πρακτικές άλλων αθλητών και τη φιλοσοφία του αγωνίσματος τους.
  • Τους στόχους για το σωματικό βάρος και την εικόνα σώματος και την επιρροή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης .
  • Τις αθλητικές προτεραιότητες, καθώς υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε ερασιτέχνες και αυτούς που αγωνίζονται σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο.
  • Την εικόνα που έχει ο καθένας για τον εαυτό του και κυριότερα επηρεάζει τους αθλητές υψηλής κατηγορίας και τους άνδρες.
  • Τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα τρόφιμα και τη ‘’σιγουριά’’ τους για τις δεξιότητες προετοιμασίας των γευμάτων τους.
  • Το πώς το τρόφιμο επιδρά στο γαστρεντερικό τους σύστημα, ιδιαίτερα πριν από κάποιο σημαντικό αγώνα.
  • Τη φάση της αγωνιστικής σεζόν, και το διαγωνιστικό επίπεδο, δηλαδή στα τέλη της σεζόν οι αθλητές είναι πιο χαλαροί στις επιλογές τους.
  • Τον τύπο του αθλήματος, παραδείγματος χάριν οι αθλητές αθλημάτων αντοχής δίνουν περισσότερο βάση στο τι θα καταναλώσουν σε σχέση με εκείνους σε αθλήματα με εκείνα άσκησης δύναμης.
  • Τα κίνητρα συμμετοχής τους στον αθλητισμό, παραδείγματος χάριν για πρωταθλητισμό είτε για διασκέδαση.
  • Τις γνώσεις για διατροφικά ζητήματα, αν και οι αθλητές υψηλών αγωνιστικών υποχρεώσεων φάνηκε να αψηφούν κάθε διατροφική συμβουλή στο βωμό της αθλητικής τους απόδοσης.
  • Την ηδονική πείνα (= το να τρως απλώς για ευχαρίστηση) κυρίως επηρέαζε τους αθλητές που πίστευαν πως η προπόνηση τους αυτή καθ’ αυτή τους επέτρεπε να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό.
  • Το βαθμό ευκολίας στην προετοιμασία των γευμάτων αφορά ιδιαίτερα τα γεύματα μετά την προπόνηση και τα σνακ.
  • Την πολιτισμική κουλτούρα του εκάστοτε αθλητή.

Τα παραπάνω ίσως δεν αποτελούσαν έκπληξη, αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον καθένα στο δίλλημα της επιλογής τροφίμων δεν είναι άλλο από τη γευστική προτίμηση, όμως πολλοί αθλητές την παραβλέπουν ιδιαίτερα πριν από κάποιον σημαντικό αγώνα και προτιμώνται εκείνα τα τρόφιμα που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Έπειτα από την ανασκόπηση των παραγόντων που επηρεάζουν αυτήν την πολύπλοκη απόφαση, ο αθλητής θα πρέπει να θυμάται πως η τροφική επιλογή είναι μια δυναμική διεργασία που εξαρτάται από το χρόνο, τον τόπο και είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη.


Πηγές:

Birkenhead KL, Slater G, A Review of Factors Influencing Athletes’ Food Choices., Sports Med. 2015 Nov;45(11):1511-22.


Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου
Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο: 6984515475
E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com