Το EYZHN έτρεξε στον Μαραθώνιο της Αθήνας

MarathonKidsΤο «παρών» έδωσε το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2015. Για τη φετινή διοργάνωση, ο ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων) είχε προγραμματίσει μια «ειδικά» διαμορφωμένη διαδρομή απευθυνόμενη στα παιδιά (Αγώνας Δρόμου Παιδιών – Κids Marathon). Σκοπός της συμμετοχής του ΕΥΖΗΝ στη διοργάνωση αυτή ήταν να ευαισθητοποιήσει τον παιδικό πληθυσμό της Ελλάδας ως προς την υιοθέτηση ενός σωματικά δραστήριου τρόπου ζωής και την αξία της άσκησης για την υγεία, δεδομένων των ανησυχητικών επιστημονικών στοιχείων που καταγράφουν μειωμένο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας στις μικρές ηλικίες και υψηλό ποσοστό μαθητών ανά την Ελληνική επικράτεια με υπερβάλλον σωματικό βάρος.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος ΕΥΖΗΝ παρευρέθηκαν στον χώρο τερματισμού του Αγώνα Δρόμου Παιδιών και προσπάθησαν, μέσω στοχευμένων ενεργειών, να βοηθήσουν τους μικρούς δρομείς να αντιληφθούν τον σημαντικό ρόλο της ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη και την υγεία τους.

Αναλυτικότερα, τα παιδιά που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα οφέλη της καθημερινής άσκησης και τις τρέχουσες συστάσεις για σωματική δραστηριότητα και καθιστικές συνήθειες στην παιδική και εφηβική ηλικία, μέσω έντυπου ενημερωτικού φυλλαδίου που τους διανεμήθηκε (διαθέσιμο εδώ). Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο υπήρχαν, επίσης, χρήσιμες συμβουλές και παραδείγματα γευμάτων σχετικά με τη σωστή διατροφική προετοιμασία και αποκατάσταση πριν και μετά από τον αγώνα, αντιστοίχως.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας στην υγιή σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΕΥΖΗΝ κατά τα προηγούμενα έτη σε όλα τα σχολεία της Επικράτειας, καθώς και τις κοινωνικές δράσεις του προγράμματος, μέσω ειδικών προβαλλόμενων βίντεο και έντυπου ενημερωτικού υλικού. Τέλος, τα παιδιά και οι γονείς που παρευρέθηκαν στη διοργάνωση έλαβαν συμβουλές από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΕΥΖΗΝ ως προς την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, καθώς και απαντήσεις σε ερωτήματά τους σχετικά με τη διατροφή την άσκηση, την ανάπτυξη και γενικότερα την υγεία κατά την παιδική ηλικία.

Σημειώνεται ότι φέτος υπήρξε ρεκόρ συμμετοχών στη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας (περίπου 45.000 δρομείς), γεγονός που επιβεβαιώνει την επιθυμία μικρών και μεγάλων για άσκηση και που ταυτόχρονα τονίζει τη σημασία αυτής στη διασφάλιση και προαγωγή της υγείας.


Πηγή: ΕΥΖΗΝ

Το EYZHN είναι ένα πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τo Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα Αξιολόγησης, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, διενεργείται στα σχολεία με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. Οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τη Nestlé Ελλάς.

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Ιστότοπος: http://eyzin.minedu.gov.gr/

Ε-mail: media@eyzhn.edu.gr

Facebook

Newsletter