Sangria

Μα ποιος θα πει όχι σε ένα ποτήρι(ή μήπως και περισσότερο?) φρουτώδη, γλυκιά και δροσερή σακγρία! Από τις αγαπημένες ”παραλλαγές” κρασιού, για να δούμε πώς θα φτιάξουμε μόνοι μας!

Λίγα λόγια

Πήρε το ονομά της από τη λέξη sangre που σημαίνει αίμα.
Αρκετά πριν ξεκινήσουμε να τη γευόμαστε ως σαγκρία, άκουγε στο όνομα σαγκαρί (sangaree), ένα ποτό φτιαγμένο από κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό, διαλυμένο με νερό, ζάχαρη και μοσχοκάρυδο. Οι ισπανικές ρίζες της σαγκρία δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ, και επειδή το κόκκινο κρασί είναι τις περισσότερες φορές η βάση της σαγκρία, πιθανολογείται πως έχει πάρει το όνομα της από το ισπανικό sangre, δηλαδή αίμα. Μάλλον πρόκειται για ένα ισπανικό Bloody Mary!

Οι Άγγλοι είναι γνωστοί για την αγάπη τους στο Μπορντό, το κρασί στο οποίο πολλές φορές αναφέρονται ως claret. Στα ταξίδια τους, συνήθιζαν να μεταφέρουν ένα claret fruit punch, το οποίο περιείχε διάφορα είδη ποτών, φρούτων και μπαχαρικών. Σε ορισμένες ισπανόφωνες περιοχές το claret έγινε clericot, ένα ποτό παρόμοιο με τη σαγκρία, αλλά με λευκό κρασί.

Είναι λογικό ένα τόσο διάσημο ποτό να έχει υποστεί εκατοντάδες παραλλαγές. Μπορεί να βρείτε cachaca στη βραζιλιάνικη σαγκρία, ή ακόμη και σάκε (sake) στην ιαπωνική!

Κρασί

Στην επιλογή του κρασιού που θα χρησιμοποιήσετε στη σαγκρία σας, αξίζει να είστε προσεχτικοί, μια και αποτελεί τη βάση σας. Είπαμε σαγκρία σημαίνει αίμα, άρα προφανώς διαλέγουμε ένα κόκκινο κρασί, με φρουτώδη κυρίως χαρακτήρα. Αν θέλετε κάτι πιο βαρύ, δοκιμάστε κάποιο κρασί με βάση το πόρτο ή απλά χρησιμοποιήστε μαυροδάφνη!

Φρούτα

Το κλασικό μονοπάτι λέει πορτοκάλια, μήλο, λεμόνι. Μπορείτε να πειραματιστείτε με ροδάκινα, βερίκοκα, μάνγκο, ανανά, φράουλες, σταφύλια ή ότι άλλο προτιμάτε.

Μπαχαρικά

Ανάλογα με τη σαγκρία που θα φτιάξετε μπορείτε να προσθέσετε, μοσχοκάρυδο και κανέλα ως τα βασικά, και έπειτα τζίντζερ ή γαρύφαλλο.

Σόδα

Προσθέστε λίγη σόδα ή ανθρακούχο νερό για να δώσετε στη σαγκρία σας το κάτι παραπάνω.

Σερβίρισμα

Αποφύγετε τον πάγο στις κανάτες σας. Αφήστε τη σαγκρία στο ψυγείο για 2-3 ώρες, ή ακόμα καλύτερα, ένα ολόκληρο βραδύ για να δέσουν όλες οι γεύσεις και τα αρώματα μεταξύ τους!

Συνταγή για σπιτική  σαγκρία

Υλικά:

  • 1 λεμόνι
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 μήλο
  • 1 αχλάδι
  • 2-3 φέτες ανανά
  • 125γρ. ζάχαρη
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλυτζάνι κονιάκ ή μπράντι
  • 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 μπουκάλι μεταλλικό νερό

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα φρούτα σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ ή σε μία καράφα. Ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη, το κρασί και το κονιάκ. Τα ανακατεύουμε καλά, έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια βάζουμε το μπωλ (ή την καράφα) στο ψυγείο για να κρυώσει και να μπορέσει το κρασί να απορροφήσει το άρωμα των φρούτων. Πριν σερβίρουμε τη σαγκρία, ρίχνουμε το μεταλλικό νερό και προσθέτουμε (αν θέλουμε) παγάκια.

Χρόνος προετοιμασίας: 15′

Καλή διασκέδαση!