Ρόφημα με καραμέλα και μπαχαρικά

Μιας που πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου τι καλύτερο από ένα ζεστό ρόφημα.

Μερίδες: 12

Μέγεθος μερίδας: 1 κούπα

Υλικά:

  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 3 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • κούπας κρέμα γάλακτος
  • 5 ολόκληρα μπαχάρια
  • 5 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 2 στικ κανέλας
  • 10 κούπες χυμό μήλου ή μηλίτης
  • ¼ κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Προαιρετικά: στικ κανέλας

Παρασκευή:

Για να παρασκευάσετε τη καραμέλα:

  1. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για ένα λεπτό ή μέχρι η σως καραμέλας να είναι απαλή, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρείται από τη φωτιά.
  2. Σταδιακά προσθέστε κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνέχεια.
  3. Προσθέστε βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
  4. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το για ένα λεπτό.
  5. Συνεχίστε να μαγειρεύεται για ακόμα 5 λεπτά ή μέχρις ότου να πάρει χρυσαφί χρώμα (μην ανακατεύεται).
  6. Μαγειρέψτε για 3 λεπτά ή μέχρις ότου να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας μαλακά.
  7. Τοποθετήστε τη ζάχαρη και τις 3 κ.σ. νερό σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  8. Τοποθετήστε τα μπαχάρια, τα γαρύφαλλα και τα στικ καραμέλας σε ένα διπλό στρώμα από τουλπάνι. Μαζέψτε μαζί τις άκρες από το τουλπάνι και δέστε τες με προσοχή και το τοποθετείται σε μια κατσαρόλα.
  9. Προσθέστε το χυμό μήλου ή το μηλίτη και τη σως καραμέλας ανακατεύοντας μέχρι η σως να διαλυθεί.
  10. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες.
  11. Αφαιρέστε το τουλπάνι και προσθέστε το χυμό λεμονιού.
  12. Σερβίρετε με κουτάλα το ρόφημα σε κούπες.
  13. Γαρνίρετε με στικ κανέλας, εφόσον επιθυμείτε.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (ανά μερίδα):

Θερμίδες 180
Λίπος 3g
Κορεσμένο Λίπος 1,9 g
Μονοακόρεστο Λίπος 0,9 g
Πολυακόρεστο Λίπος 0,1 g
Πρωτεΐνες 1g
Υδατάνθρακες 38,4 g
Φυτικές Ίνες 0,0 g
Χοληστερόλη 10 mg
Σίδηρος 0,0 mg
Νάτριο 9 mg
Ασβέστιο 6 mg

Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου
Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο: 6984515475
E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com