Πώς να χάσετε τα κιλά των γιορτών

Γράφει η Ζωή Σαμαρά, nutrition blogger / editor του Dieticious by Zoi Samara

Πώς να χάσετε τα κιλά των γιορτών

Οι μέρες των γιορτών μαζί με τα φαγητά και τα γλυκά που τις συνόδευαν αποτελούν παρελθόν.

Κάπου πήρε το αυτί μου πως συνοδεύτηκαν με μια αύξηση του αριθμού της ζυγαριάς, για άλλους μεγαλύτερη και για άλλους μικρότερη. Έχει φανεί, πως αν δεν προνοήσουμε, τα κιλά που παίρνουμε στις γιορτές δε μας αποχωρίζονται μέχρι το καλοκαίρι. Μην πανικοβάλλεστε όμως!

1ον γιατί προλαβαίνετε να αντιστρέψετε την κατάσταση και

2ον γιατί μία μικρή (τονίζω μικρή) αύξηση του βάρους σας είναι αναμενόμενη τέτοια περίοδο του χρόνου.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση.

  1. Απομακρύνετε από το σπίτι σας τα απομεινάρια των εορτών. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, γλυκά, αλμυρά μοιράστε τα σε φίλους και γνωστούς. Μην τα λυπάστε! Το κακό σας θέλουν!
  2. Μην αναβάλλετε για αύριο αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα. Μπορεί να φάγατε ό,τι φάγατε να ήπιατε ό,τι ήπιατε, αλλά φτάνει! Ξεκινήστε από τώρα κιόλας να σχεδιάζετε την υγιεινή διατροφή σας.
  3. Αντικαταστήστε τα γλυκά των γιορτών με φρούτα.
  4. Αφήστε τα κρέατα και πιάστε τα όσπρια και τα λαχανικά. Καθώς οι ημέρες των γιορτών ήταν πλούσιες σε κρέας και τα προϊόντα αυτού, ξεχάστε το για λίγο και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες των λαχανικών και των οσπρίων.
  5. Ψάρι. Για τον ίδιο λόγο εντάξτε 2 φορές την εβδομάδα το ψάρι. Πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και άπαχη πρωτεΐνη σας χορταίνει με ελάχιστες θερμίδες.
  6. Ξεχάστε για λίγο τα τηγανιτά, τα γλυκά και τις σος πλούσιες σε λιπαρά. Τα απολαύσατε σε μεγάλες ποσότητες και πιστέψτε με δε θα σας λείψουν.
  7. Το τσιμπολόγημα είναι εχθρός του βάρους σας γι αυτό, προγραμματίστε τα γεύματα σας και περιοριστείτε σε αυτά. Κάνετε 4-5 γεύματα μέσα στην ημέρα και όποτε σας θυμάται η συνήθεια του τσιμπολογήματος απομακρυνθείτε από το μέρος της κουζίνας. Όπως έχουμε πει το τσιμπολόγημα μπορεί να υπερβαίνει το μέγεθος και τις θερμίδες του κυρίως γεύματός χωρίς όμως να το αντιλαμβάνεστε.
  8. Γυμναστική; Τι είναι αυτό; Ναι το ξέρουμε πως για να χωνέψετε όλα τα φαγητά ο καναπές έγινε ο καλύτερός σας φίλος αλλά μέχρι σήμερα! Ξεκινήστε το περπάτημα, το αγαπημένο σας σπορ. Κινητοποιήστε το σώμα σας.

Και φυσικά μην ξεχνάτε πως ένας διαιτολόγος μπορεί πάντα να βοηθήσει αποτελεσματικά την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Γράφει για το ΝuntriNews.gr η Σαμαρά Ζωή , Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936773584

Email: zoiasamara@gmail.com

http://dieticious-zoisamara.blogspot.gr/