Ψωμί με αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης

Έχω και τα τυχερά  μου, και ένα από αυτά είναι που γνωρίζω μέσα από τη δουλειά αθλητές υψηλού επιπέδου με γαστρονομικές ανησυχίες. Οι ποδηλάτες, βέβαια, ενεκαθεν φημίζονταν για τις μαγειρικές τους ικανότητες! Ο Χρήστος,  ποδηλάτης πίστας, φτιάχνει δικό του ψωμί. Σας το παρουσιάζουμε:

  • ΥΛΙΚΑ
    1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
  • 20γρ. μαγιά νωπή (ή 10γρ ξηρή)
  • 20γρ. αλάτι (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
  • 20γρ.ζάχαρη (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
  • 20γρ. ξύδι (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
  • 670γρ. νερό (ή 3+1/3 κούπες του τσαγιού)

Tip: συμπληρώστε με κόλιανδρο για άρωμα, του πάει πολύ!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ντίνκελ, τη ζάχαρη, τη μαγιά το αλάτι , προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και το ξύδι. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για 20 λεπτά.
2. Κόβουμε τη ζύμη σε 2-3 ίσα κομμάτια , πλάθουμε σε μορφή φρατζόλας και τοποθετούμε σε λαδωμένες φόρμες του κέικ. Αφήνουμε τις φόρμες να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος σκεπασμένες για 30-40 λεπτά.
3. Κατόπιν ψεκάζουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 210 ˚C.