Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: τι να προτιμήσω;

Πρώτη δημοσίευση στο Mbike

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, οι περισσότεροι θα εκμεταλλευτείτε την άδειά σας παρέα με αγαπημένα πρόσωπα, πολλοί σε εκδρομικές αποδράσεις , οι περισσότεροι με όμορφες γιορτινές ποδηλατικές διαδρομές! Είναι η περίοδος που χωριζόμαστε σε εκείνους που προτιμούν τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες, αλλά και σε εκείνους που προσπαθούν να αντισταθούν να μην τελειώσουν όλη την πιατέλα ή αρκούνται στο ένα – το μέτρον άριστο, πλησιάζει. Τί έχει να πει μiα διατροφολόγος σχετικά με τα συγκεκριμένα γλυκίσματα;

Καταρχάς, ας ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά που περιέχει το καθένα. Λένε, εξάλλου, πως όσο καλύτερα ξέρουμε να μαγειρεύουμε τόσο περισσότερο προσέχουμε την ποιότητα του φαγητού μας. *συνταγή στο τέλος κειμένου

Το μελομακάρονο έχει σαν κύρια συστατικά του το μέλι, το ελαιόλαδο και τα καρύδια, περιέχει ξύσμα ή χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο.

  • Το μέλι έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία (π.χ. κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο) καθώς επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε (μια ισχυρά αντιοξειδωτική βιταμίνη ) και σε μονοακόρεστα λιπαρά, ουσίες που βοηθούν στη μείωση της LDL και την διατήρηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης στο αίμα.
  • Τα καρύδια είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες Β6 και Ε, καθώς και σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα
  • Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως ρυθμίζει το σάκχαρο αίματος, οπότε ευνοεί την ευγλυκαιμία.
  • Το γαρίφαλο και ο χυμός πορτοκαλιού με τα αντιοξειδωτικά που έχουν βοηθούν και στη συντήρηση του μελομακάρονου.

Στον κουραμπιέ, κύρια συστατικά είναι η ζάχαρη και το βούτυρο, το βούτυρο συνήθως είναι ζωικό και περισσότερο άρωμα ενώ πολλοί (ή μάλλον πολλές βάζουν και κάποια ποσότητα αμυγδάλου.

  • Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπών αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Στη συναγή που παραθέτω πιο κάτω, ένα μέρος από το ζωικό βούτυρο το αντικαθιστά ελαιόλαδο.
  • Την θρεπτική αξία των κουραμπιέδων αυξάνει η προσθήκη αμυγδάλων που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, προσδίδοντας αντιοξειδωτική δράση.

Από διαθρεπτική ανάλυση, ενεργειακά τόσο το μελομακάρονο όσο και ο κουραμπιές, δεν διαφέρουν πολύ, ανάλογα πάντα και με τρόπο παρασκευής τους. Ένα μέτριο μελομακάρονο ή κουραμπιές μας δίνει περίπου 180 – 200 θερμίδες. Aν αποφασίσετε οι πιατέλες να γεμίσουν με τα δικά σας, κάντε τα λίγο πιο μικρά, μια μερίδα ας πούμε να είναι γύρω στα 25-30g.

Τελικά, ναι στα μελομακάρονα ή σtους κουραμπιέδες; Από διαθρεπτική άποψη, τα μελομακάρονα φαίνονται να είναι ανώτερα καθώς τα συστατικά που περιέχουν προσεγγίσουν πολύ το μεσογειακό προφιλ με αρώματα από τα μπαχάρια. Παρ΄όλα αυτά, κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως τα απενεχοποιούμε κιόλας! Θα σας πρότεινα να κρατήσετε ένα μέτρο. Αν φτιάξετε δικά σας, φροντίστε να είναι λίγο μικρότερα, γύρω στα 25-30g.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για μελοκακάρονα, ή και κουραμπιέ; Εχετε ένα ή δύο κομμάτια με το πρωινό ή απογευματινό ρόφημά σας πριν την προπόνηση και κατά τις μεγάλες προπονήσεις, αντί για ενεργειακές μπάρες πάρτε ένα-δύο μελομκάρονα μελωμένα ή και ”αμέλωτα” (η ποσότητα εξαρτάται από τις ενεργειακές απαιτήσεις του καθενός και τη διάρκεια/ ένταση της προπόνησης).

Καλές γιορτές και καλές γιορτινές διαδρομές!


Χαρά Σκουλαρίκη , Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc.