Escherichia coli: οι ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Από την εβδομάδα 23/2011, ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) / εντεροαιμορραγικής Escherichia coli (EHEC) έχει μειωθεί σημαντικά. Στη Γερμανία, ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί σταθερά δεδομένου ότι κορυφώθηκε στις 22 Μαΐου. Ωστόσο, το συνολικό ποσό των περιπτώσεων από τη Γερμανία συνεχίζουν να αυξάνονται, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στην κοινοποίηση.

Οι έρευνες από τις γερμανικές αρχές δείχνουν ότι η τοξίνη του βακτηρίου που ευθύνεται για το ξέσπασμα, η τοξίνη enteroaggregative verocytotoxin που παράγουν στελέχη του βακτηρίου E. coli (VTEC EAggEC) O104: H4, βρίσκεται σε φασόλια και σπόρους λάχανου, και το Ινστιτούτο Robert Koch έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους στη Γερμανία να μην τρών ωμούς βλαστοούς κάθε προέλευσης.

Ο πίνακας δείχνει τις αναφερθείσες περιπτώσεις και θανάτους από μόλυνση HUS και EHEC από τις 22 Ιουνίου στις 15:00 CET.

Country HUS EHEC Comments
Cases Deaths Cases Deaths
Austria 1 0 3 0
Canada 0 0 1 0
Czech Republic 0 0 1 0 A tourist from the United States who had travelled in Germany
Denmark 9 0 13 0
France 0 0 2 0
Germany 823 29 2865 13
Greece 0 0 1 0 A German tourist
Luxembourg 1 0 1 0
Netherlands 4 0 5 0
Norway 0 0 1 0 Contact with a German in Norway
Poland 2 0 1 0
Spain 1 0 1 0
Sweden 17 1 33 0
Switzerland 0 0 5 0
United Kingdom 3 0 3 0
United States of America 3 0 2 0 3 HUS cases (all confirmed) and 2 EHEC cases (one confirmed and one suspected)
Total 864 30 2938 13

Σημείωση. Υπάρχουν 3802 HUS και EHEC περιπτώσεις συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 43 θανάτων.

Τί είναι όμως το Escherichia coli ?

Το Escherichia coli (συντομογραφία E. coli) είναι ένα αρνητικό κατά Gram, ραβδοειδούς σχήματος κολοβακτήριο (Enterobacteriaceae). Συνήθως βρίσκεται στο έντερο των θερμόαιμων οργανισμών όπως ο άνθρωπος. Τα στελέχη αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου όντας αβλαβή και μάλιστα μπορούν να ωφελήσουν τους ξενιστές τους παράγοντας βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β12 και εμποδίζοντας την εγκατάσταση άλλων παθογόνων βακτηρίων μέσα στο έντερο.

Είναι επικίνδυνο?

Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή. Σε φυσιολογικές συνθήκες το E.coli μετοικεί στο πεπτικό σύστημα ενός νεογνού εντός 40-45 ημερών από τη γέννησή του, μέσω του νερού που πίνει, της τροφής που λαμβάνει, η μέσω του προσώπου που το φροντίζει. Αυτή είναι μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία αφού η E.coli είναι ένα ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, εκτός και αν μεταλλαχθεί σε έναν από τους επιβλαβείς τύπους της.

Αντίθετα, σε μη φυσιολογικές συνθήκες, το E.coli μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και μηνιγγίτιδα. Σπάνια μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και άλλες μολυσματικές ασθένειες με εντεροαιμορραγικά συμπτώματα όπως αυτά που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στη Γερμανία.

Περισσότερες πληροφορίες για το βακτήριο δείτε εδώ