Διατήρηση βάρους: πώς να το κάνω;

Κατάφερες μετά από επιμονή και υπομονή να χάσεις τα παραπανίσια κιλά, αλλά η διατήρηση του χαμένου βάρους είναι διαφορετική διαδικασία.

Τι αλλάζει τώρα;

Τα επακόλουθα της απώλειας βάρους πλέον γίνονται ‘’συνήθεια’’. Η αλλαγή στο βάρος, το μέγεθος στα ρούχα, η εξομάλυνση των προβλημάτων υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής δε θέλουν μόνο κόπο στο να αποκτηθούν, αλλά πλέον χρειάζεται υποστήριξη προκειμένου να διατηρηθούν.

Πως λοιπόν μπορεί να διατηρηθεί το χαμένο βάρος;

Συνήθεις τακτικές των ανθρώπων που καταφέρνουν να διατηρούν το απολεσθέν βάρος είναι:

  • Το τακτικό ζύγισμα.
  • Ο έλεγχος του μεγέθους των μερίδων.
  • Τα συχνά γεύματα και γευματίδια ανά 3 περίπου ώρες.
  • Η ένταξη στην καθημερινότητα της φυσικής δραστηριότητας.

Ακόμα μεγάλη αξία έχει η θετική διάθεση και η ενισχυμένη αυτοπεποίθηση που βοηθούν στη διατήρηση σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα που προωθεί τη παχυσαρκία.

Για αυτό στην προσπάθεια απώλεια βάρους πρέπει να δίνεται έμφαση και στην ανάπτυξη συμπεριφοριστικών τεχνικών, όπου θα μπορούν να μείνουν ως ‘’εχέγγυα’’ για μετέπειτα.

Έχει επιπλέον παρατηρηθεί πως βοηθούν:

  • Η κατανάλωση φαγητού στο σπίτι, δίχως ταυτόχρονα να αποσπάται η προσοχή από άλλες δραστηριότητες.
  • Ο αργός ρυθμός κατανάλωσης του γεύματος.
  • Η προετοιμασία του γεύματος από το ίδιο το άτομο παίζει ρόλο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναβαθμισμένη η ποιότητα του και παράλληλα υπάρχει καλύτερος έλεγχος της μερίδας που θα καταναλωθεί.

Η πιο εύχρηστη μέθοδος είναι η δοκιμή των ρούχων που κατάφερες να μπεις, αφού επετεύχθη η επιθυμητή απώλεια βάρους. Όταν κάτι εκεί δεν πάει καλά, είναι το πρώτο ‘’καμπανάκι’’ προκειμένου να αποφύγουμε την ανάκτηση του.

Η τεχνολογία και πόσο μάλλον το ίντερνετ μέσω εφαρμογών (application) φιλικά στο χρήστη, θα μπορούσε να είναι ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια.

Εν τέλει, ίσως το πιο σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό πως η διαδικασία διατήρησης βάρους πρέπει να είναι μόνιμη και ενταγμένη στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου. Αυτό είναι που τη διαφοροποιεί από μια ΑΚΌΜΑ προσπάθεια απώλεια βάρους.


Πηγές:

Karfopoulou E, Brikou D, Dietary patterns in weight loss maintenance: results from the MedWeight  study., Eur J Nutr. 2016 Jan 7
Reyes N.R, Oliver T.L, Similarities and differences between weight loss maintainers and regainers: a qualitative analysis., J Acad Nutr Diet. 2012 Apr;112(4):499-505


Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου
Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο: 6984515475
E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com