Αμύγδαλα και καρδιαγγειακή υγεία

Μια πρόσφατη μετα – ανάλυση των Kalita S. και συνεργατών έδειξε σημαντική μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, LDL – χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδιίων με την κατανάλωση αμυγδάλων. Σχετικά με τη HDL – χοληστερόλη ( καλή χοληστερόλη) οι μελέτες δείχνουν ότι είτε διατηρείται στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και αυξάνονται τα επίπεδα της.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως καθημερινή κατανάλωση 45 γραμμαρίων αμυγδάλων μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά.  Η προσθήκη τους στη διατροφή είναι ένας ασφαλής τρόπος για τη διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας.

Τα αμύγδαλα είναι χρήσιμα για την εξασφάλιση της καρδιαγγειακής υγείας καθώς είναι πλούσια σε:

  • Βιταμίνη Ε, Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη και Νιασίνη
  • Πρωτεΐνη
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
  • Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Σίδηρο, Φώσφορος, Κάλιο, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο
  • Διαιτητικές ίνεςΗ διαθρεπτική τους αξία έχει ως εξής:

100 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχουν 579 θερμίδες, 21 γραμμάρια πρωτεϊνών, 50 γραμμάρια καλών λιπαρών, εκ των οποίων 40 γραμμάρια είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και 4 γραμμάρια είναι κορεσμένα.

Τα οφέλη για την υγεία οφείλονται στη:

  • Σύσταση σε υγιή λιπαρά οξέα
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Τα φλαβονοειδή των αμυγδάλων έχει φανεί πως έχουν αντιοξειδωτική δραστηριότητα και δρουν συνεργιστικά με τη βιταμίνη Ε.


Βιβλιογραφία:

  • Kalita S. et.al., Almonds and Cardiovascular Health: A Review., Nutrients. 2018 Apr 11;10(4). pii: E468

Γράφει ηΜαρία Μεντζέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος B.Sc., Μ.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com