Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν την μελέτη (?)

Η συμπληρωματική κατανάλωση DHA (δεκαεξαενοϊκό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης και της συμπεριφοράς σε παιδιά που υστερούν σεσχέση με τους συμμαθητές τους σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Oxford University’s Center for Evidence-Based Intervention μελέτησαν 362 παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών τα οποία είχαν αξιολογηθεί με χαμηλή απόδοση στην ανάγνωση. Για 16 εβδομάδες, τα παιδιά έλαβαν είτε ένα εικονικό σκεύασμα ή 600 mg DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Παρακολούθησαν στη συνέχεια την βελτίωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης και αλλαγές της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων την προσοχή και υην ανησυχία.

Όλα τα παιδιά, είτε λαμβαναν εικονικό σκεύασμα είτε DHA, παρουσίασαν βελτίωση των ικανοτήτων ανάγνωσης με την πάροδο του χρόνου. Εκείνα όμως που λάμβαναν DHA παρουσίασαν ακόμα μικρότερη δυσκολία.

Οι γονείς των παιδιών που έλαβαν DHA επισήμαναν οτι τα παιδιά τους ήταν πιο προσεκτικοί και λιγότερο ανήσυχα, σε σχέση με όσους πήραν εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί δεν ανέφεραν βελτίωση στη συμπεριφορά των παιδιών.

Το DHA είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που δεν μπορεί να κατασκευαστεί από το σώμα, και χρησιμοποιείται από σχεδόν όλα τα κύτταρα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την όραση και την εγκεφαλική λειτουργία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης. Οι βελτιώσεις στην οπτική αντίληψη θα μπορούσε να επιτρέψει στα παιδιά να διαβάζουν καλύτερα.

Οι περισσότερες δυτικές δίαιτες είναι ελλιπείς σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα-, των οποίων η κύρια διατροφική πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, καθώς και σπόρους λιναριού και καρύδια.

Πηγή:

Docosahexaenoic Acid for Reading, Cognition and Behavior in Children Aged 7–9 Years: A Randomized, Controlled Trial (The DOLAB Study), Richardson AJ, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Montgomery P (2012) , Centre for Evidence-Based Intervention, University of Oxford, Oxford, United Kingdom