Τα πικάντικα τρόφιμα η λύση για την υπέρταση;

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης και συνδέεται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Ο επιπολασμός της υπέρτασης σε διεθνές επίπεδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. Για αυτό, ο αποτελεσματικός περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της υπέρτασης, που προκαλείται από την πρόσληψη αλατιού.

Οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως έχουν υψηλή πρόσληψη και κατανάλωση αλατιού πολύ περισσότερη από 5g/ημερησίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα μέτρα για τη μειωμένη πρόσληψη αλατιού περιλαμβάνει την εκπαίδευση γύρω από τα υγιεινό lifestyle. Ακόμα, είναι χρήσιμη μια καμπάνια για τη χρήση μέτρων μέτρησης για τη χρησιμοποίηση του αλατιού και την προώθηση ενός αλατιού που συνδυάζει μειωμένο νάτριο με την προσθήκη μαγνησίου και καλίου.

Υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με διαταραγμένη ευαισθησία στο νάτριο με την συνεχώς αυξανόμενη απαίτηση για αλμυρά τρόφιμα.

Η νοστιμιά είναι η συνέπεια της ενεργοποίησης στον εγκέφαλο των μονοπατιών ανταμοιβής, τα οποία δείχνουν ότι πιθανώς η προτίμηση κάποιου ατόμου στο αλάτι συνδέεται με ιδιότητες που συνδέονται με τις ηδονικές ιδιότητες.

Το κύριο εύρημα της μελέτης έδειξε ότι η ευχαρίστηση της πικάντικης γεύσης ενίσχυσε την ευαισθησία στην αλμυρή γεύση και μείωσε την καθημερινή πρόσληψη αλατιού κατά 2,5 γραμμάρια και την αρτηριακή πίεση.

Αυτή η μείωση στην πρόσληψη αλατιού είναι σημαντική γιατί η ελαττωμένη πρόσληψη κατά 3 γραμμάρια έχει προστατευτική δράση κατά της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών ασθενειών. Όμως, η μέση εκτίμηση της πρόσληψης αλατιού είναι περίπου 11 ως 14 γραμμάρια ημερησίως, το οποίο απέχει πολύ από τις συστάσεις.

Η καψαϊκίνη – το κυριότερο συστατικών των τσίλι πιπεριών – έχει φανεί ότι επηρεάζει την ευαισθησία στο αλάτι. Ακόμα, είναι ο δημοφιλέστερος εκπρόσωπος της πικάντικης γεύσης παγκοσμίως. Πιθανόν, στα πλαίσια μιας προσπάθειας για μείωση της πρόσληψης αλατιού οι πικάντικες γεύσεις να είναι μια υποσχόμενη παρέμβαση σε συνδυασμό με συμπεριφορική αλλαγή.

Πηγή:

  • Li Q. et.al., Enjoyment of Spicy Flavor Enhances Central Salty-Taste Perception and Reduces Salt Intake and Blood Pressure, Hypertension. 2017 Dec;70(6):1291-1299.

    Γράφει ηΜαρία Μεντζέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος B.Sc., Μ.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com