Συνιστάται η κατανάλωση κρέατος σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας;

Το κρέας είναι μέρος της ισορροπημένης διατροφής των μεγαλύτερων ανθρώπων και συστήνεται καθώς παρέχει ζωικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ιχνοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένων του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του σεληνίου.

Η μυϊκή μάζα αρχίζει να ελαττώνεται όταν φτάνουμε στην ενηλικίωση και ο ρυθμός με τον οποίο ελαττώνεται αυξάνει μετά την ηλικία των 50: οι μύες εκπροσωπούν περίπου το 45% του σωματικού βάρους στις ηλικίες 20 με 30 ετών, πέφτοντας στο 27% στην ηλικία των 70. Αυτή η τάση να χάνεται μυϊκός ιστός επιταχύνεται αν η πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω των τροφών είναι ανεπαρκής. Για να επιβραδυνθεί η απώλεια του μυϊκού ιστού πρέπει να είναι επαρκής η πρόσληψη πρωτεϊνών και να ενθαρρύνεται η σωματική δραστηριότητα. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε κομμάτια κρέατος ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος και ανάλογα με τη δύναμη των μασητικών μυών: πρέπει να προτιμώνται κομμάτια κρέατος που θα σιγοψηθούν ή θα βραστούν.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να τρώνε κρέας καθώς συνήθως δεν έχουν όρεξη για αυτό.

Πηγή: EuFIC