Παγωτό, Sherbet ή Sorbet ?

Παγωτό, Sherbet ή Sorbet ?

Επιμέλεια κειμένου Χαρά Σκουλαρίκη, MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Επιμέλεια συνταγών: Δήμητρα Γεωργοπούλου, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

Είναι καλοκαίρι και αναζητάς μια παγωμένη απόλαυση! Η πρώτη σκέψη σου είναι παγωτό! 
Όμως το παγωτό περιέχει τουλάχιστον 10% λιπαρά γάλακτος.
Είναι κακό αυτό;

Μα φυσικά και δεν είναι!
Τα λιπαρά θα σου δώσουν κορεσμό και ευχαρίστηση, κάτι που περιγράφεται ως satiety.

Γνώριζες όμως ότι υπάρχουν και άλλες δροσιστικές επιλογές για να απολαύσεις  πέρα του αγαπημένoυ πλην…συνηθισμένου παγωτό;

Ναι, φυσικά και υπάρχουν! Υπάρχει το sorbet, sherbet και η γρανίτα που αγαπήσαμε ως παιδιά.

Το sherbet ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι έχει προέλθει από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ άλλες ότι το έφερε στην Ευρώπη ο Μάρκο Πόλο από την Κίνα.
 Ουσιαστικά το sorbet και το sherbet είναι παραλλαγές μιας λέξης, αλλά η σύγχρονη μαγειρική τα έχει ορίσει ως διαφορετικές εκδοχές ενός γλυκού πιάτου.

Διαφέρουν όμως ως προς το σύνολο των συστατικών και την μέθοδο παρασκευής.

Sherbet

 Το Sherbet είναι το γαλακτένιο αδερφάκι του Sorbet, περιέχει γαλακτοκομικό συστατικό είτε αυτό είναι γάλα είτε κρεμα ή βουτυρόγαλο, πιθανόν να περιέχει ζελατίνη που είναι πηκτικό μέσο, έχει κρεμώδη υφή και είναι πιο παχύρευστο σε σχέση με το sorbet.

Εύκολη συνταγή για sberbet με βατόμουρα και φράουλες!
Για την παρασκευή του θα χρειαστείς υλικά που σίγουρα υπάρχουν στο ψυγείο σου.

Υλικά:

  • 1 κούπα βατόμουρα
  • 1 κούπα φράουλες
  • ⅔ κούπας γάλα
  •  3 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. ποτό ή λικέρ

Εκτέλεση:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπλέντερ και αφήνουμε να ομογενοποιηθεί πολύ καλά. Μεταφέρουμε σε ένα τάπερ και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Κάθε μισή ώρα θα πρέπει να ανακατεύουμε το μείγμα για 2-3 φορές.

Είναι έτοιμο, καλή απόλαυση!!

Διατροφικό tip: Είναι μια εύκολη επιλογή για κάτι δροσιστικό αλλά παράλληλα και εύκολο στην παρασκευή του. Αποτελεί εύκολο τρόπο να καταναλώσουν τα παιδιά σου φρούτα ή ακόμα και για εσένα εάν βαρέθηκες να τα καταναλώνεις.

Επιπλέον περιέχει ασβέστιο λόγω του γάλακτος και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

1 μπάλα έχει 150 θερμίδες.

 

Sorbet

Το Sorbet είναι πούλπα φρούτων, ζάχαρη, αλκοόλ, δεν περιέχει κάποιο γαλακτοκομικό συστατικό, είναι ιδανικό για #vegan και δεν περιέχει γλουτένη.

Έχει πλούσια γεύση και υφή. Σου έχω μια πανεύκολη συνταγή για ένα φραουλένιο sorbet!

Υλικά:

  • 500g φράουλες
  •  150g ζάχαρη
  •  170g νερό
  •  1/2κ.γ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη και το νερο ώστε να φτιάξουμε ένα σιρόπι.
  • Όταν αρχίζει να βράζει αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Αλέθουμε τις φράουλες σε ένα μπλέντερ και προσθέτουμε το σιρόπι.
  • Μεταφέρουμε σε ένα τάπερ και αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
  • Όταν σφίξει το χτυπάμε με το σύρμα χειρός ώστε να αφρατέψει και βάζουμε πάλι στην κατάψυξη. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για 2-3 φορές.

Διατροφικό tip: Το επίπεδο των λιπαρών του είναι μηδενικό, περιέχει πολύ λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με άλλα παγωτά. Το παγωτό sorbet έχει αυξημένη ποσότητα σε βιταμίνη C αφού έχει παρασκευαστεί από φρούτα, και ειδικά εάν έχει παρασκευαστεί από εμάς στο σπίτι γνωρίζουμε ακριβώς την ποιότητα των φρούτων που έχουμε επιλέξει.

1 μπάλα έχει 100 θερμίδες.

 

Γρανίτα

 Η Γρανίτα είναι χυμός φρούτων ή τσαγιού, ζάχαρη, λικέρ και περιέχει πάντα χυμό λεμονιού.

Δροσιστικό, θρεπτικό και ιδανική επιλογή για μικρά και μεγάλα παιδιά. Ιδανικό για επιδόρπιο κατάλληλο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αλλά και για τα παιδικά πάρτυ διότι φτιάχνεται πάρα πολύ εύκολα. Για την φραουλένια γρανίτα θα χρειαστείς μόνο 3 υλικά που ειμαι σιγουρη ότι τα έχεις στην κουζινα σου.

Υλικά:

  • 500g φράουλες
  •  80g ζάχαρη
  •  ½ χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μπορείς να βρεις στην αγορά διάφορες φόρμες ώστε να δώσεις διάφορα σχέδια. Αφού το μιγμα σου είναι έτοιμο, γεμίζεις τις φόρμες, προσθέτεις  ξυλάκι στο κάθε παγωτό και βάζεις στην κατάψυξη μέχρι να δέσουν. Θα χρειαστεί τουλάχιστον 4-5 ώρες ώστε να σφίξει καλά το μείγμα.

1 μπάλα έχει 80 θερμίδες.

 

Παγωτό

Παγωτό;! Το παγωτό περιέχει τουλάχιστον 10% λιπαρά γάλακτος. Είναι κακό αυτό; Μα φυσικά και δεν είναι!

Τα λιπαρά θα σου δώσουν κορεσμό και ευχαρίστηση, κάτι που περιγράφεται ως satiety.

Γνωρίζεις όμως ποιά είναι τα κυριότερα είδη του παγωτού; Το ιταλικό gelato και το παρφέ έχουν ως βάση το γάλα κάθε είδους (ζαχαρούχο ή βουβαλίσιο), όμως η διαφορά τους είναι ότι το παρφέ περιέχει ξηρούς καρπούς,τριμμένη σοκολάτα,μπισκότο, σιρόπι και αυγά.1 μπάλα gelato έχει περίπου 100 θερμίδες, ενώ 1 μπάλα παρφέ έχει 110 θερμιδες. Μια ακόμα κατηγορία παγωτού είναι και το παγωτό μηχανής που παρασκευάζεται στην στιγμή και περιέχει γάλα. Λόγω της ανάδευσης του σε ειδική μηχανή το κάνει να ενσωματώνει περισσότερη ποσότητα αέρα στην σύστασή του χωρίς να δημιουργεί κρυστάλλους. 1 μπάλα έχει 100 θερμίδες. Τέλος στην αγορά υπάρχει και το παγωμένο γιαούρτι. Χωρίς topping 1 μπάλα έχει 50 θερμίδες.

Για την συνταγή για παγωτό που θα σου δώσω δεν θα χρειαστείς δεκάδες υλικά και δύσκολες τεχνικές. Γίνεται απλά και τρώγεται δίχως αύριο!

Υλικά:

  • 1 κρέμα γάλακτος,
  • 1 ζαχαρουχο,
  • 1 βανίλια
  •  λικέρ της επιλογής σου

 και οτιδήποτε άλλο θέλεις να προσθέσεις είναι στην επιλογή σου.

Εκτελεση: φτιάχνεις την κρέμα γάλακτος σαντυγί, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιείς το μείγμα καλά. Αποθηκεύεις στην κατάψυξη.

 Το δικό μου tip, να έχεις εναλλακτικές, να προσέχεις την ποιότητα των συστατικών αλλά μην κρίνεις μόνο από τις θερμίδες!  Aν θέλεις να δροσιστείς και ψάχνεις κάτι λαχταριστό, έχεις πολλές επιλογές!

Επιμέλεια κειμένου Χαρά Σκουλαρίκη, MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Επιμέλεια συνταγών: Δήμητρα Γεωργοπούλου, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας