Ναυτία στην εγκυμοσύνη;

Οι 40 εβδομάδες της κύησης είναι μοναδική εμπειρία για κάθε γυναίκα, χωρίς να είναι απαραίτητα συνδεδεμένες συνέχεια με την ευτυχία της μητρότητας!

Η ναυτία, κυρίως η πρωινή, είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί κοντά το 80% των έγκυων. Εμφανίζεται από τις πρώτες εβδομάδες και υποχωρεί συνήθως μετά την 12η-14η εβδομάδα (στο τέλος τους 1ου τρίμηνου).
Γενικά πάντως, η ναυτία και ο έμετος δεν προκαλούν βλάβες και δεν έχουν συνέπειες στο μωρό, το οποίο κατά τους πρώτους 3 μήνες αναπτύσσεται αντλώντας από τα αποθέματα της εγκύου και δεν επηρεάζεται ακόμη και εάν δεν αυξάνεται το βάρος της.

Πού οφείλεται;
Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες μεταξύ των οποίων ενοχοποιούν τα υψηλά επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα της εγκύου στο 1ο τρίμηνο, τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων, το φαινόμενο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, την σχετική χαλάρωση των μυϊκών ινών του γαστρεντερικού συστήματος (που δυσκολεύει την λειτουργία της πέψης) και την ενισχυμένη αίσθηση της όσφρησης που αναπτύσσουν οι έγκυες.

Το ξέσπασμα ορμονών που συμβαίνει κατά την κύηση ερεθίζει τους υποδοχείς του έμετου στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε συνδυασμό με το άδειο στομάχι και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης το πρωί προκαλείται η αίσθηση του ιλίγγου και της ξαφνικής αδιαθεσίας. Η ένταση της ναυτίας, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, υποχωρεί και τελικά εξαφανίζεται μεταξύ 12ης και 14ης εβδομάδας. Αυτό συμβαίνει γιατί η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η χοριακή γοναδοτροπίνη, φτάνει στη μέγιστη τιμή παραγωγής της μεταξύ 5ης και 14ης εβδομάδας. Μετά από αυτή τη φάση, ο σχηματισμός του πλακούντα έχει ολοκληρωθεί και ο οργανισμός της μητέρας έχει πλέον συνηθίσει στη ”νέα κατάσταση”.

Πώς να μειώσετε τα συμπτώματα;

  • Το πρωί πριν σηκωθείτε, καταναλώστε μια μικρή ποσότητα ξηράς τροφης, πχ 1 φρυγανιά
  • Αποφύγετε τη λήψη υγρών μαζί με τα γεύματα. Πίνετε μικρές γουλιές κι όχι μεγάλο όγκο υγρών απότομα.
  • Αποφύγετε τρόφιμα που είναι δύσκολα ανεκτά όπως με έντονες μυρωδιές και πολλά μπαχαρικά.
  • Τα κρυά τρόφιμα είναι συνήθως καλύτερα ανεκτά.
  • Καταναλώστε ξηρά τρόφιμα ειδικά το πρωί, πχ φρυγανιές, κρακερς, ψημένο ψωμί ή δημητριακά πρωινού.
  • Ο μεγάλος κανόνας: μικρά και συχνά γεύματα.

 

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την διατροφή κατά την κύηση

http://www.nutrinews.gr/?cat=13