Μη επαρκή επίπεδα βιταμίνης C σχετίζονται με το γλυκαιμικό έλεγχο, την παχυσαρκία και το κάπνισμα

Φαίνεται ότι 415 εκατομμύρια παγκοσμίως ηλικίας 20 – 70 ετών έπασχαν από διαβήτη το 2015 και ο επιπολασμός συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο σακχαρώδης διαβήτης και η σχέση του με την ινσουλινοαντίσταση βασίζεται στη χαμηλού βαθμού φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που την χαρακτηρίζει.

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

  • Η βιταμίνη C είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.
  • Επίσης, μπορεί να προστατεύει σημαντικά βιομόρια από την οξείδωση.
  • Βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά και συχνά προστίθεται ως συντηρητικό σε τρόφιμα και ροφήματα.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαιτητικό συμπλήρωμα.
  • Λόγω του υδατοδιαλυτού της χαρακτήρα, αποβάλλεται γρήγορα από το σώμα και επιβάλλεται η επαρκής πρόσληψη για να προληφθεί η ανεπάρκεια.
  • Η γλυκόζη νηστείας,
  • Ο Δείκτης Μάζας Σώματος,
  • Το ιστορικό καπνίσματος και
  • Η διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης C

Είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες της συγκέντρωσης των επιπέδων βιταμίνης C.

Τα άτομα με προδιαβήτη φαίνεται να έχουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C, το ίδιο ίσχυε και για τα άτομα με υπερβάλλων σωματικό βάρος και την κατάσταση καπνίσματος (πρώην και νυν).

Βιταμίνη C και σακχαρώδης διαβήτης

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που συνδέουν τη συγκέντρωση βιταμίνης C και το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2:

  1. Αυξημένη αποβολή ασκορβικού οξέος σε εκείνους που έχουν μικροαλβουμινουρία
  2. Πιθανόν, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πιθανόν να ανταγωνίζονται τη βιταμίνη C για την πρόσληψη της από τα κύτταρα λόγω της παρόμοιας δομής με την οξειδωμένη μορφή της βιταμίνης.
  3. Αυξημένο οξειδωτικό στρες μπορεί να εξαντλήσει τις αντιοξειδωτικές αποθήκες.

Ο κυριότερος λόγος εξάντλησης της βιταμίνης C αποδίδεται στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που προκαλεί τη δυσανοχή στη γλυκόζη, την υπερβαρότητα/παχυσαρκία και το κάπνισμα, παρά τη μειωμένη διαιτητική πρόσληψη.


Βιβλιογραφία:

  • Wilson R. et.al., Inadequate Vitamin C Status in Prediabetes and Type 2 Diabetes Mellitus: Associations with Glycaemic Control, Obesity, and Smoking., Nutrients. 2017 Sep 9;9(9). pii: E997

    Γράφει ηΜαρία Μεντζέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος B.Sc., Μ.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com