Μαθαίνοντας για τις μερίδες

Μαθαίνοντας για τις μερίδες
γράφει η Χαρά Σκουλαρίκη

Βασικό κομμάτι του παζλ της υγιεινής διατροφής είναι η  επιλογή κατάλληλων ποσοτήτων διαφορετικών τροφών.

Τείνουμε να τρώμε όσο βάζουμε στο πιάτο μας. Κάποιοι βάζουν περισσότερο ή λιγότερο  φαγητό από εκείνο που χρειάζονται ή σε άλλες περιπτώσεις περισσότερο ή λιγότερο από συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων στο γεύμα πχ περισσότερο ρύζι ή λιγότερο κρέας κοκ .

Μαθαίνοντας να τρώμε όσο χρειαζόμαστε από κάθε ομάδα τροφίμου στα γεύματά μας είναι μια πολύ καλή αρχή για να βάλουμε τη βάση της υγιεινής διατροφής.

Το τυποποιημενο μέγεθος  μερίδας (serving size) είναι διαφορετικό από το μέγεθος ατομικής μερίδας (portion size).

Το τυποποιημενο μέγεθος  μερίδας (serving size)  είναι μια τυποποιημένη ποσότητα τροφής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ποσοτικοποιήσει τις συνιστώμενες ποσότητες, όπως συμβαίνει με τις ομάδες τροφίμων βάσει του MyPlate, ή να αντιπροσωπεύει τις μέσες ποσότητες σε μια διατροφική ετικέτα.

Το μέγεθος ατομικής μερίδας (portion size) είναι η ποσότητα ενός φαγητού που επιλέγει κάποιος  να φάει – το οποίο μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο από μια μερίδα.

Κλασικό παράδειγμα είναι τα δημητριακά πρωινού.  Η ετικέτα  στα διατροφικά στοιχεία  μπορεί να δείχνει ½ φλιτζάνι δημητριακά για μία μερίδα, αλλά  η μερίδα πχ η δική μου να είναι 1 φλιτζάνι, δηλαδή 2 μερίδες από εκείνη που αναγράφεται στην ετικέτα.

Πέρα από τα όρια των τυποποιημένων μερίδων

Για να καταναλώνετε σωστές μερίδες, κάντε τα παρακάτω:

Διαβάστε την ετικέτα. Η ετικέτα με τα   “Διατροφικά στοιχεία” σας δίνει πληροφορίες για τη σύσταση του προιόντος  αλλά θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το κατάλληλο μέγεθος μερίδας. Έτσι, γίνεστε και καλύτεροι καταναλωτές!

Φάτε από ένα πιάτο, όχι από τη συσκευασία. Είναι εύκολο να φάτε περισσότερες από μία μερίδες όταν τρώτε απευθείας από το κουτί ή την συσκευασία . Μοιράστε πρώτα το φαγητό σας και βάλτε το πιάτο σας ή στο μπολ σας πριν αρχίσετε να «ψαρεύετε» για να διατηρήσετε το μέγεθος της μερίδας σας υπό έλεγχο.

Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία. Οικιακά σκεύη που χρησιμοποιείτε συχνά, όπως το κουτάλι της σούπας, το κουταλάκι του γλυκού, η κούπα , το φλιτζάνι κτλ ή μέρη του σώματος όπως η μπουνιά, τα δάχτυλα, η παλάμη θα σας δώσουν μια ιδέα για το μέγεθος.

Αποφύγετε τα μεγάλα πιάτα. Προτιμήστε καθαρά χρώματα, χωρίς πολλα σχέδια και μεσαίου μεγέθους πιάτα . Δεν χρειάζεται να βάζετε το φαγητό σας στο «πιάτο του φρούτου» γιατί αφενος μπορεί να μην είναι μικρή η μερίδα αυτή για εσάς , αφετέρου να ξαναβάλετε φαγητό που είναι πρώτο τη λίστα των don’ts.

Ήρεμο περιβάλλον. Να τρώτε με ηρεμία σε ηρεμία. Αποφύγετε το οπτικό ερέθισμα πχ τηλεόραση/ κινητό που θα σας αποσπάσει την προσοχή και συχνά οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού. Αντί αυτού, προτιμήστε ένα χαλαρό ακουστικό ερέθισμα.

Τέλος, συμβουλευτείτε ένα ειδικό. Εξασφαλίστε πως τρώτε τις σωστές μερίδες από κάθε τρόφιμο σε κάθε γεύμα συμβουλευόμενοι με ένα ειδικό.


Χαρά Σκουλαρίκη

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Yπεύθυνη λειτουργίας NutriNews.gr


Παραπομπές:

Serving Size vs Portion Size Is There a Difference

Find your balance – get portion wise!