Αφήστε το παιδί σας να κοιμηθεί για ένα υγιές βάρος- Η έρευνα IDEFICS

Ο αρκετός ύπνος βοηθά τα παιδιά να διατηρήσουν υγιές βάρος καταλήγει η έρευνα IDEFICS (Identification and prevention of lifestyle- and Diet-induced health EFfects In Children and infantS) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχα, όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση ή τους υπολογιστές (χρόνος μποστά σε οθόνη), τόσο πιο υψηλό είναι το σωματικό τους βάρος. Οι παρατηρήσεις αυτές παρουσιάστηκαν στο 11ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Διατροφής.

Ο αρκετός ύπνος είναι απαραίτητος
Η διάρκεια του ύπνου των παιδιών διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στις διάφορες χώρες της Ευρώπης (από 9-10 ώρες στην Εσθονία σε 11 ώρες στο Βέλγιο). Τα παιδιά της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να κοιμούνται λιγότερο σε σχέση με τα παιδιά του Βορρά. Τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο από 9 ώρες το βράδυ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα σε σχέση με τα παιδιά που κοιμούνται 11 ώρες, ενώ τα παιδιά που κοιμούνται 9-10 ώρες είχαν 1,3 περισσότερες πιθανότητες. Η έρευνα βρήκε οτι η διάρκεια ύπνου δεν επηρεάζεται από την εποχή, την διάρκεια της ημέρας, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, άλους παράγοντες τρόπου ζωής ή από το αν το παιδί είναι ήδη υπέρβαρο.

Η διάρκεια μπροστά στε οθόνη άμεσα επηράζει το σωματικό βάρος
Οι ερευνητές του IDEFICS αναγνώρισαν συμπεριφορές παχυσαρκιογενής (”obesogenic”, που πρωοθούν την παχυσαρκία) και αυτές σχετίζονται με την παρακολούθηση τηλεόρασης και το σωματικό βάρος. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η σχέση κατανάλωσης χρόνου μποστά σε οθόνη με την παχυσαρκία οφείλεται σε λιγότερη φυσική δραστηριότητα ή στην μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής.

Υιοθετώντας υγιές περιβάλλον
Τα παιδιά που είναι δραστήρια στον ελεύθερο χρόνο καταναλώνουν λιγότερη ώρα μπροστά σε οθόνη και είναι πιο πιθανό να τρώνε πιο υγειινά. Εφόσον οι περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις επηρεάζουν την δραστηριότητα και την διατροφή, οι υπέυθυνοι πολεοδομίας οφείλουν να εξασφαλίζουν ασφαλή και δελεαστικούς χώρους για κίνηση και παιχνίδι όπως παιδικές χαρές, χώρους πρασινου και δρόμους για παιχνίδι. Όπου δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές, οι γονείς πρέπει να συννενοηθούν με την αρμόδια αρχή για χώρους παιχνιδιού στην γειτονιά τους.

Ο καθηγητής Ahrens λέει ”δεν είναι σωστό να κατηγορούμε μόνο τους γονείς εάν τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίστούν πλήρως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά υγείας. Όσο πιο αποτελεσματικά οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τα παιδιά να μάθουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη IDEFICS επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου http://www.ideficsstudy.eu/Idefics/ .