Έλαιο καρύδας: Όσα πρέπει να ξέρεις

Τα τελευταία χρόνια στα ΜΜΕ έχει ανέβει η δημοφιλία του έλαιου καρύδας. Παραδοσιακά, η χρήση του ήταν ως προϊόν περιποίησης για τα μαλλιά και την επιδερμίδα. Τώρα, όμως η μόδα του food blogging έδωσε μια νέα διάσταση για τη χρήση του στη μαγειρική και το ψήσιμο, όπως και στα βιομηχανικά προϊόντα ως κύριο λίπος.

Σχετικά με την απώλεια βάρους…

Η κύρια πηγή λίπους είναι τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλύσου, όμως δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι διαδραματίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Πολύ σημαντικό, όμως, είναι ότι και αυτή η κατηγορία λιπαρών αποδίδει 9 kcal/g, άρα εν δυνάμει θα μπορούσε να συμβάλει και στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Σχετικά με την υγεία…

Είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και σε συνδυασμό με την γνωστή σύνδεση αυτή της κατηγορίας λιπαρών με τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, χρειάζεται προσοχή.

Όσον αφορά το Alzheimer και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα πίσω από αυτό, πάρα μόνο προσωπικές μαρτυρίες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υιοθετηθούν. Αν θες να προστατεύσεις το μυαλό σου ακολούθησε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε:

  • λιπαρά ψάρια,
  • δημητριακά ολικής αλέσεως και
  • άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Το συμπέρασμα

Τελικά, ίσως η καλύτερη χρήση του έλαιου καρύδας να παραμένει να είναι στο δέρμα, μιας και δεν υπάρχει καμία βάσιμη ένδειξη που να υποστηρίζει τα οφέλη του στην υγεία. Αν σου αρέσει η γεύση του, μπορείς με προσοχή να το εντάξεις στην διατροφή σου, σε μικρές ποσότητες και όχι πολύ συχνά. Να θυμάσαι 2 κουταλιές της σούπας περιέχουν περισσότερη από τη μέση ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη των 20 γραμμαρίων κορεσμένων λιπαρών.


Βιβλιογραφία:

  • www.nutrition.org.uk

Γράφει ηΜαρία Μεντζέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος B.Sc., Μ.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com