Έγκυες ενάντια στις κονσέρβες τόνου

Οι έγκυες από καιρό προειδοποιούνται να αποφεύγουν ορισμένα είδη θαλασσινών λόγω του κινδύνου μόλυνσης υδραργύρου. Είναι μια πραγματική απειλή: ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη και η έκθεση της μήτρας σε υψηλά επίπεδα μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων ενός νηπίου.

Τα θαλασσινά είναι επικίνδυνα, επειδή ο υδράργυρος – συνήθως από τις εκπομπές του άνθρακα από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βιομηχανικές πηγές – μπορεί να συσσωρεύεται στους ιστούς των ψαριών, ιδιαίτερα σε αρπακτικά ψηλά στην τροφική αλυσίδα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο τόνος.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) συστήνούν ότι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει υπερβαίνουν τα 12 γραμμάρια τόνου την εβδομάδα.

Φυσικά, ο περιορισμός της πρόσληψης θαλασσινών έχει άλλους κινδύνους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – που απαντώνται στα ψάρια – πιστεύεται ότι συμβάλουν στην ανάπτυξη του εμβρύου νευρικού συστήματος, και είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλιευτικής των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι καμία από τις κονσέρβες τόνου δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο του FDA του 1 ppm ή περισσότερο. (αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο ο FDA έχει τη δυνατότητα να αποσύρει τα προϊόντα , ωστόσο, ότι δεν έχει γίνει ποτέ.)

Όμως, τα όρια ασφαλείας του FDA για τον υδράργυρο από καιρό θεωρούνται υπερβολικά χαλαρα – και σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι. Πάραυτα, οριστικά επιστημονικά δεδομένα για το πόσο πολύ οι έγκυες γυναίκες μπορεί να εκτεθούν στον υδράργυρο χωρίς επιπτώσεις δεν υπάρχουν ή καθυστερούν και το γεγονός αυτό είναι υπό πίεση.

Πηγή:

http://healthland.time.com/