Φύκια: πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και ω-3

Seaweed-could-make-excellent-nutritional-supplements-says-researchers_strict_xxl Κι όμως, η χλωρίδα των θαλάσσιων υδάτων αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για την μοναδικότητα των θρεπτικών στοιχείων της!

Έπεσα πάνω σε ένα άρθρο όπου σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Biomedicine & Preventive Nutrition των Syad και συνεργατών αναλύεται η διαθρεπτική αξία των Gelidiella acerosa (κόκκινο φύκος) και Sargassum wighti (καφέ φύκος):
Είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες (13,45mg/g ξ.βάρους), προλίνη και χλωροφύλλη (οπότε και μαγνήσιο) και βιταμίνη C (5mg/g ξ.βάρους), λινολενικό οξύ (απαραίτητο ω-3 λιπαρό οξύ), και απαραίτητα αμινοξέα μεταξύ των οποίων βαλίνη, μεθειονίνη, λυσίνη και φαινυλαλανίνη.

Επίσης, να σημειωθεί, πως όλα τα προϊόντα της θάλασσας είναι πλούσια και σε ιώδιο, απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.
Δείτε εδώ μια συστηματική αναφορά http://www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/19731/24399

Μάλιστα, τρέχει ένα πρόγραμμα επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το SWAFAX- Seaweed derived anti-inflammatory agents and antioxidants, το οποίο αποσκοπεί στην μελέτη των πολυφαινολών φυκών ευρωπαϊκής προέλευσης.

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ
http://www.seaweedforhealth.org/swafax/welcome-website-swafax-project-seaweed-derived-anti-inflammatory-agents-and-antioxidants

Δείτε εδώ κάποιες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το project μέχρι στιγμής:
http://www.seaweedforhealth.org/swafax/publications

Με αφορμή ένα άρθρο εδώ:

http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Seaweed-could-make-excellent-nutritional-supplements-says-researchers?utm_source=copyright&utm_medium=OnSite&utm_campaign=copyright