Τρόφιμα που ανεβάζουν τη διάθεση

Το φαγητό, καλό ή τζανκ, γλυκό ή αλμυρό, είναι απόλαυση. Είναι κάτι σαν μια γενική παραδοχή, δεδομένο σχεδόν. Κι όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά που αποδεδειγμένα ανεβάζουν την διάθεση, απαλύνουν τον πόνο ή εξομαλύνουν το ”στρες”.
Όλο και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν τη δυνατότητα ενισχυτικών επίδρασεων στην διάθεση που σχετίζονται με ορισμένες γεύσεις. Αυτές, προκύπτουν εν μέρει από φυσικά συστατικά που φέρουν μια εντυπωσιακή χημική ομοιότητα με το βαλπροϊκό οξύ, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φαρμάκο για την σταθεροποιήση της διάθεσης (χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση της διπολκής διαταραχής και σε άλλες ψυχατρικές καταστάσεις)
Τέτοιες είναι και οι ενώσεις που βρίσκονται στη σοκολάτα και το τσάι, τα δύο πιο γνωστά τρόφιμα που σχετίζονται με την διάθεση.

Μια πρόσφατη μελέτη, στην 244η National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, την μεγαλύτερη επιστημονική κοινότητα του κόσμου, παρουσίασε περισσότερες από 1.700 ουσίες που συνθέτουν τις γεύσεις των κοινών τροφίμων.

Συγκεκριμένα μόρια σε σοκολάτα, μια ποικιλία από μούρα και τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν δείξει θετική επίδραση στη διάθεση. Μάλιστα, ορισμένα συστατικά που προσδίδουν γεύση είναι δομικά παρόμοια με βαλπροϊκό οξύ, μια ουσία, που όπως αναφέρθηκε πιο πάνω χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση διάφορων ψυχιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται μ ετην διάθεση, όπως η διπολική διαταραχή.

Οι άνθρωποι έχουν αναγνωρίσει τις ιδιότητες διαφόρων τροφίμων στην αλλαγή της διάθεσης για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές της παραπάνω μελέτης, στόχος όχι μόνο της φαρμακοβιομηχανίας αλλά περισσότερο της τεχνολογίας τροφίμων είναι να εντοπίστούν οι χημικές ενώσεις που επηρέαζουν τις εναλλαγές της διάθεσης, βοηθούν στη διατήρηση της γνωστικής υγείας, βελτιώνουν την πνευματική εγρήγορση και την καθυστέρηση της εμφάνισης της απώλειας της μνήμης.

Μη ξεχνάμε, βέβαια, οτι αποδεδειγμένα, ενα υγειινός τρόπος ζωής με συστηματική φυσική δραστηριότητα και χωρίς καταχρήσεις  είναι σημαντικό στοιχείο για την διάθεση (αυτό που γενικά αποκαλούμε ευεξία).

Με αφορμή ένα άρθρο στο Medical News Today
“Foods That Elevate Moods.” Medical News Today. MediLexicon, Intl., 20 Aug. 2012.
21 Aug. 2012. <http://www.medicalnewstoday.com/releases/249212.php>