Ποια η αξία των Αποξηραμένων και Ξηρών καρπών?

Έχουμε αναφερθεί και αναφερόμαστε συνέχεια για την υψηλή θρεπτική αξία των αποξηραμένων φρούτων και των ξηρών καρπών. Σκέτα σα σνακ, με δημητριακά για πρωινό ή στις σαλάτες συμπληρωνουν ένα υψηλής διαθρεπτικής αξίας διαιτολόγιο.
Με λίγα λόγια τί μας προσφέρουν;

  • Οι «μαλακοί» ξηροί καρποί ,αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες, χουρμάδες, σύκα, δαμάσκηνα, είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
    Είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων αλάτων (βιταμίνη Α στη μορφή β-καροτίνης, βιταμίνη Ε και νιασίνη, σίδηρος, μαγνήσιο).
    Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βιταμίνη Cστα αποξηραμένα φρούτα λόγω της ευθραυστότητάς της.Ο πλούτος των υδατανθράκων που περιέχονται στο μικρό όγκο των αποξηραμένων φρούτων τα καθιστά αγαπημένα τρόφιμα όσων ασχολούνται με αθλήματα, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά από τη σωματική άσκηση (ποδηλασία βουνού, πεζοπορία, περπάτημα, μαραθώνιος, κ.λπ.).
    Τα πιο πλούσια σε θερμίδες είναι οι σταφίδες (1340 KJ/100 g ή 320 Kcal/100 g) και ακολουθούν οι χουρμάδες (1255 KJ/100 g ή 300 Kcal/100 g). Τα πλουσιότερα σε κάλιο και νάτριο είναι τα αποξηραμένα βερίκοκα. Η αποξηραμένη μπανάνα έχει το περισσότερο μαγνήσιο και τα σύκα το περισσότερο ασβέστιο.
  • Τα φιστίκια (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα) είναι πλούσια σε λίπος: παρέχουν ενέργεια στη μορφή λιπιδίων (λιπαρών οξέων, κυρίως μονο- και πολυακορέστων), άρα έχουν μεγάλο θερμιδικό περιεχόμενο (2510 KJ/100 g ή 600 Kcal/100 g).Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα (μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο) και βιταμίνες (Β1, Β2, Β5, Β6, Β9, Ε, νιασίνη).