Μεσημεριανό γεύμα σε πακέτο στο σχολείο

Στην σελίδα του European Food Information Council ( EuFIC ) θα βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, ”Κριτήρια για το μεσημεριανό γεύμα στο σχολειό στην Ευρώπη” , όπου αναφέρεται στο τί ισχύει στα σχολεία ανά την Ευρώπη (σχετικά με το μεσημεριανό γεύμα) και προτείνει τρόπους βελτίωσής του.

Εμείς κρατήσαμε ένα μικρό κομμάτι όπου αναφέρεται γενικά για το μεσημεριανό γεύμα του παιδιού. Μαμάδες, να έχετε υπόψη σας τα εξής:

Τι περιέχει ένα ισορροπημένο γεύμα σε πακέτο;

Για την προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος χρειάζεται προσπάθεια, αλλά οι ακόλουθες προτάσεις παρέχουν ένα βοηθητικό οδηγό. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία τροφίμων, ώστε τα παιδιά να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Ένα ισορροπημένο πακέτο μεσημεριανού γεύματος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • τουλάχιστον μία μερίδα φρούτου και μία μερίδα λαχανικών (μια χούφτα, ωμά ή βρασμένα),
  • μία μερίδα αμυλούχου τροφίμου (π.χ. ψωμί, πίτα, ζυμαρικά, ρύζι) – ολικής άλεσης όταν είναι δυνατό,
  • μία μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος (π.χ. μέσης περιεκτικότητας σε λίπος γάλα, τυρί, γιαούρτι),
  • μία μερίδα πρωτεϊνούχου τροφίμου: κρέατος (π.χ. κοτόπουλο, βοδινό χωρίς το λίπος, περιστασιακά προϊόντα κρέατος, όπως ζαμπόν και λουκάνικα), ψάρι (λιπαρό ψάρι, π.χ. σολομό ή σαρδέλες, τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες), αυγά, όσπρια,
  • ένα ποτό: νερό, χυμό φρούτου ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος γάλα,
  • για σνακ μερικές ιδέες είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, τα
  • ψιλοκομμένα λαχανικά με τυρί ή χούμους – κατά διαστήματα μπορούν να συμπεριληφθούν για ποικιλία ή λιχουδιά ένα μικρό πακέτο κριτσίνια ή ένα κέικ φρούτου και μπάρες. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.schoolfoodtrust.org.uk/schools/projects/packed-lunches

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών και συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες μαζί με τις Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα και για την Υγεία και Προστασία των καταναλωτών.