Κανέλα για την ρύθμιση της γλυκόζης;

cinamonΚι όμως, η κανέλα εκτός από δημοφιλές και αγαπημένο μπαχαρικό, αναδεικνύεται και ως ικανή να βελτιώνει την ρύθμιση του σακχάρου αίματος σε άτομα με διαβήτη!

Η βιβλιογραφία, ακόμα, είναι αρκετά περιορισμένη ενώ τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών από χρήση κανέλας σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι διφορούμενα,με την πλειοψηφία να υποστηρίζει μάλλον μια θετική επίδραση.

Η ιδέα της χρησιμοποίησης του παραδοσιακού αυτού μπαχαρικού για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης του αίματος στο διαβήτη ή στην ινσουλινοαντίσταση είναι ελκυστική.

Σε μια ανασκόπηση των Akilena και συνεργατών από 6 κλινικές μελέτες κατέληξαν ότι η κανέλα φαίνεται να έχει ένα μικρό όφελος για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, αλλά το μέγεθος της επίδρασης ήταν πολύ μικρό.

Οι Allen και συνεργάτες σε μια συστηματική ανασκόπηση 10 κλινικών δοκιμών με συνολικά 543 άτομα κατέληξαν πως δόσεις κανέλας 120mg – 6g ανά ημέρα για 4 έως 18 εβδομάδες ή 1-4,5 μήνες μάλλον έχουν θετική επίδραση στην μείωση της γλυκόζης νηστείας, της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που προσθέτει γεύση σε πολλά τρόφιμα. Το ζήτημα του αν η κανέλα έχει κάποιο κλινικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη είναι ακόμα αναπάντητο, αν και οι ενδείξεις είναι θετικές. Μέχρι τα ερωτήματα της δοσολογίας και διάρκειας να απαντηθούν με σαφήνεια, η κανέλα παραμένει απλά ένα αγαπημένο μπαχαρικό.
wddΥπενθυμίζουμε πως πρώτη γραμμή διαχείρισης του διαβήτη παραμένει η συστηματική άσκηση και η καλή διατροφή  (θυμηθείτε τί έχουμε πει εδώ http://www.nutrinews.gr/?p=2564 ) ενώ ο ρόλος του ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο (θυμηθείτε τί έχουμε πει εδώ http://www.nutrinews.gr/?p=1914 )
Δείτε εδώ τις σχετικές ανασκοπήσεις: