Παγκόσμια πείνα

Μετάφραση από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφής των Ηνωμένων Εθνών

925 εκατομμύρια είναι οι υποσιτιζόμενοι στον κόσμο σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 7 ανθρώπους δεν έχει αρκετά τρόφιμα για να είναι υγιής και να ακολουθήσει μια δραστήρια ζωή. Η πείνα και ο υποσιτισμός είναι στην πραγματικότητα ο υπαριθμόν ένα κίνδυνος για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο – περισσότερο από το AIDS,την ελονοσία και τη φυματίωση.

Ανάμεσα στα βασικά αίτια της παγκόσμιας πείνας είναι φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις, φτώχεια, η κακή γεωργική υποδομή και η υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Πρόσφατα, η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση ώθησαν τους περισσότερους ανθρώπους στην πείνα.

Παρ’όλο που το προφανές είδος της πείνας προκύπτει από ένα άδειο στομάχι, υπάρχει και η κρυφή πείνα των μικροθρεπτικών συστατικών. Ελλείψεις οι οποίες καθιστούν το άτομο ευαίσθητο σε λοιμώδη νοσήματα, βλάπτουν τη σωματική και διανοητική ανάπτυξη, οδηγούν σε μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η πείνα δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο το άτομο. Επιβάλλει επίσης ένα συντριπτικό οικονομικό βάρος στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι κάθε παιδί του οποίου οι σωματική και ψυχική ανάπτυξη είναι υπανάπτυκτες από την πείνα και τον υποσιτισμό χάνει 5-10 % των εσόδων από τη ζωή.

Μεταξύ των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για τον 21ο αιώνα, η μείωση κατά το ήμισυ των ανθρώπων που πεινούν στον κόσμο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Μάθετε περισσότερα εδώ:

http://www.1billionhungry.org/

http://www.wfp.org/

http://www.wfp.org/our-work

http://www.facebook.com/WorldFoodProgramme#!/WorldFoodProgramme

Κατεβάστε εδώ τον χάρτη ”Παγκόσμιας Πείνας”

wfp229327