Η νεοφοβία των παιδιών έχει γενετικό υπόβαθρο

Η νεοφοβία, δηλαδή η αντίσταση για δοκιμή καινούργιων τροφίμων, είναι έντονη στα περισσότερα παιδιά. Μια έρευνα στην Βρετανία έδειξε πως η νεοφοβία έχει μάλλον περισσότερο γενετικό υπόβαθρο παρά επηρεάζεται από το οικογενειακό περιβάλλον.

Τα παιδιά με νεοφοβία τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά και ακολουθούν περιορισμένη ή/και περιοριστική διατροφή. Αν η συμπεριφορά συνεχίσει τότε προκύπτουν σοβαρά προβλήματα τόσο στην διατροφή όσο στην υγεία.

5390 ζευγάρια δίδυμων (τόσο μονοζυγωτικά όσο διζυγωτικά) ηλικίας 8-11 ετών συμμετείχαν στην συγκεκριμένη έρευνα. Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους στο σπίτι συμπεριλαμβανομένου την διάθεση για δοκιμή καινούργιων τροφίμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η κληρονομικότητα εξηγούσε κοντά το 80% της διακύμανσης της νεοφοβίας προτείνοντας ισχυρή επίδραση της γενετικής. Οι ειδικοί εξέφρασαν μια ελπίδα πως η καλύτερη κατανόηση του πώς η νεοφοβία εμφανίζεται θα βοηθήσει σε καταλληλότερες μεθόδους παρέμβασης για την αντιμετώπισή της.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα

http://www.ajcn.org/content/86/2/428.abstract