Cupcakes με παντζάρι, της Φύλλης – συνταγή 1

Η Φύλλη, health enthusiast, ανακαλύπτει συνεχώς συνταγές για τα πιο υγιεινά και ενδιαφέροντα… ”μίγματα” ! Έχω στην κατοχή μου αρκετά μυστικά φίλτρα της για καταπλητικά κέικ, πίτες και σνακ χωρίς ψήσιμο τα περισσότερα, απαλαγμένα από περιττά τοξικά συστατικά και πλούσια σε ατνιοξειδωτικά, ενέργεια και γεύση!

Συνταγή 1: Cupcakes με παντζάρι

Υλικά:

  • 300γρ βρασμένα παντζάρια
  • 115γρ λάδι
  • 230γρ χουρμάδες
  • 1 κγ αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 85γρ κακάο
  • 4 αυγά
  • 1/2κγ σόδα

Εκτέλεση:

Όλα στο μπλέντερ. Ψήνουμε σε φόρμα για cupcakes με χαρτάκια στους 170 βαθμούς για 17-19′.

Λίγα λόγια για τα παντζάρια:

Από τα πιο hot στην αθλητική βιβλιογραφία, ο χυμός παντζαριών ενισχύει τις προπονητικές προσαρμογές, αυξάνει την αντοχή και την αθλητική απόδοση, μάλλον εξαιτίας της περιεκτικότητας σε νιτρικά ιόντα οπότε και αύξηση της αγγειοδιαστολής. Επίσης, είναι μοναδική πηγή στο αντιοξειδωτικό βητα-κυανίνη που συμμετέχει στην ανοσοποιητική απάντηση. Και βέβαια, σαν βολβοί είναι πλούσιοι σε συστατικά του χώματος όπως το χρώμιο ενώ τα φύλλα σε μαγνήσιο ως βασικό συστατικό της χλωροφύλλης. Έρευνες για τον καρκίνο του εντέρου, έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Χάρη στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.