“Breakfast is Best”

Μελέτη τη μελέτη διαπιστώνουν ότι η τακτική κατανάλωση πρωινού βοηθάει στην ρύθμιση του βάρους, βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς και την υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθά τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών και βελτιώνει την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Μπορεί επίσης να μας κάνει καλύτερους αθλητές και αθλήτριες, δίνοντάς μας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να ασκηθούμε και να κρατιόμαστε σε καλή κατάσταση!

Κι όμως, 59% των ευρωπαίων ανδρών και το 48% των ευρωπαίων γυναικών είναι είτε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το 21% όλων των θανάτων ανδρών και το 22% του συνόλου των θανάτων γυναικών οφείλεται στη στεφανιαία νόσο η οποία ανάγεται στη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Επιπλέον, σχεδόν 94 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι σήμερα στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση και μόνο το 15% των Ευρωπαίων είναι ενεργά στον αθλητισμό, ενώ ο μέσος πολίτης της ΕΕ δαπανά περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα καθισμένος.

Έτσι, δεν είναι περίεργη η έναρξη της καμπάνιας ‘Breakfast is Best’ το 2008, με σκοπό να προάγει τη σημαντικότητα του πρωινού. Ο Ευρωπαϊκός Ιατρικός Σύλλογος, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του Συλλόγου Διαιτολόγων, ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Δασκάλων και άλλες αρχές συμμετέχουν ήδη στην καμπάνια, η οποία στηρίζεται από το Διευθυντήριο Γενικής Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η προαγωγή των θετικών επιδράσεων του πρωινού η ενίσχυση της χρήσης μηνυμάτων, όπως «καταναλώστε πρωινό καθημερινά» σε καμπάνιες δημόσιας υγείας και σχολικά περιβάλλοντα.

Η τακτική κατανάλωση πρωινού με περίπου 15-20% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης συνδέεται με μια υψηλότερη πιθανότητα να επιτευχθούν τα συνιστώμενα διαιτητικά επίπεδα ορισμένων ιχνοστοιχείων. Τα παιδιά και οι έφηβοι που παίρνουν τακτικά πρωινό παρουσιάζουν επίσης βραχυπρόθεσμα βελτίωση στις σχολικές επιδόσεις.

Προϊόντα δημητριακών, όπως ψωμί, μπισκότα, ψωμί τοστ και τα διάφορα δημητριακά πρωινού θα πρέπει να παρέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των υδατανθράκων. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν τις βασικές πηγές πρωτεϊνών, λιπιδίων, και κάποιων ιχνοστοιχείων.

Δείτε περισσότερες πηροφορίες για το πρωινό εδώ:“Breakfast is Best”