Σπιτικό ψωμάκι

Της Λένας

Υλικά:

  • 1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο
  • 1/2 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • ζεστό νερό (όσο πάρει)

Εκτέλεση:

  1. Λιώστε τη μαγιά με το αλάτι σε 1 φλιτζάνι ζεστό, όχι καυτό νερό!
  2. Σε ενα μεγάλο μπωλ ρίξτε το αλεύρι με την λιωμένη μαγιά και το αλάτι
  3. Αρχίστε να ζυμώνετε, ρίχνοντας σιγά σιγά όσο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να πετύχετε ζύμη μαλακή, να μην κολλά στα δάχτυλα
  4. Ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειαστεί,περίπου 10΄-15′
  5. Τη μοιράζετε σε 2 ίσα μέρη (φρατζόλες ή καρβελάκια) και τα βάζετε σε λαδωμένα σκεύη. Στρογγυλά ταψάκια για τα καρβελάκια ή μακρόστενες φόρμες για τις φρατζόλεςΜπορείτε να βάλετε όλη τη ζύμη σε ένα ταψί ή φόρμα αν θέλετε 1 κιλό και όχι 2 τεμάχια του μισού κιλού
  6. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και βάλτε τα στην άκρη να φουσκώσουν μέχρι να φτάσουν στο χείλος του ταψιού,περίπου 1-1/12 ώρα.
  7. Τρυπήστε τη ζύμη σε μερικά σημεία και ψήστε τα ψωμάκια στους 200 βαθμούς να ροδοψηθούν,περίπου 50΄εως 1ώρα ανάλογα του ποσο χοντρά έχουν γίνει.
  8. Μόλις είναι έτοιμα,ξεφορμάρουμε,στήνουμε όρθια τα ψωμάκια και με ένα πινέλο ραντίζουμε με λίγο νερό τις επιφάνειες .
  9. Διατηρείστε τα τυλιγμένα σε πετσέτα και κλεισμένα σε σακούλα αν θα τα καταναλώσετε σύντομα ή σε σακούλα στην κατάψυξη

    Καλή επιτυχία!!!

    Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το ψωμί