Σύκο

Η ομορφιά ενός αφράτου και ώριμου σύκου είναι σήμα κατατεθέν του τέλος του ελληνικού καλοκαιριού. Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο θεωρείτο ”τροφή των πρωταθλητών” και ίσως όχι άδικα!

Ας δούμε λοιπόν:

Ιστορία

Το σύκο είναι εδώ και τουλάχιστον 3000 χρόνια συστατικό της ανθρώπινης διατροφής.
Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου, το σύκο αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης. Συκιές υπήρχαν ακόμα και στους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας.
Στην Αρχαία Ελλάδα, αποδιδόταν τέτοια σημασία στον καρπό της συκιάς-όχι μόνο για την διατροφή αλλά και το εμπόριο-ώστε υπήρχαν αυστηρές διατάξεις που ρύθμιζαν την καλλιέργεια του. Για παράδειγμα, αυτόν τον οποίο συνελλάμβαναν να επιχειρεί να εξάγει σύκα παρανόμως, τον κατήγγειλαν στις αρχές οι συκοφάντες.
Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα σύκα και ως τροφή στους χοίρους και στις χήνες-ιδίως τις τελευταίες. Από τις χήνες που τάιζαν με σύκα γινόταν ένα είδος φουαγκρά.

Διατροφική αξία

Είναι γνωστή η δράση τους σαν ήπια καθαρτικά καθώς είναι πλούσια σε ίνες αλλά και σπόρους. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας και αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, η απάντηση είναι ότι έχουν την ίδια επίδραση.

Ερευνα σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (τα πλουσιότερα των οποίων είναι τα σύκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.

Επίσης, τα σύκα όπως όλα τα φρούτα αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, όπως και κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού, καθιστά τα σύκα συμμάχους ενάντια στην οστεοπόρωση.

Τα φύλλα της συκιάς παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση. Φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων.

Η κολλώδης ουσία των σύκων βοηθά στο να μαλακώνει ο πονόλαιμος. Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.

Μην ξεχνάμε, πως τα σύκα αποτελούν εξαιρετικό αφροδισιακό και βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή.

Αναφέρεται ακόμα πως τα σύκα βοηθούν στην προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος.

Τέλος, βοηθούν στην ρύθμιση ή τη διαδικασία απώλειας βάρους καθώς είναι μια θρεπτικότατη επιλογή σνακ, πλούσια σε ενέργεια, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες αλλά προπάντων γεύση!

Μια μέση ημερήσια κατανάλωση 100g / περίπου 5 σύκα περιέχει:

Σάκχαρα

55-60 g

Φώσφορος

163 mg

Πρωτεΐνες

4 g

Μαγνήσιο

91,5 mg

Λιπίδια

0g

Κάλιο

138 mg

Φυτικές Ίνες

6,7 g

Βιταμίνη Α

80 I.U.

Χοληστερόλη

0 mg

Βιταμίνη Β1

0,073 mg

Ασβέστιο

186 mg

Βιταμίνη Β2

0,072 mg

Σίδηρος

4,2 mg

Ενέργεια

217 kcal

Μάζεμα και συντήρηση

Το μάζεμα τους πρέπει να γίνει με προσοχή, όταν το φρούτο είναι ώριμο χωρίς να είναι υπερώριμο. Να επιλέξετε σύκα με καλή επιδερμίδα. Η φλούδα τους να είναι λεία, χωρίς μαυρισμένα σημεία, χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί ή χτυπηθεί. Να μην έχουν ανοίξει καθόλου. Το φρούτο πρέπει να είναι τρυφερό χωρίς να παραείναι μαλακό.
Δεν ωριμάζουν άλλο εάν έχουν κοπεί και δεν βαστάνε πάνω από λίγες ημέρες στο ψυγείο.
Μυρίστε τα σύκα προτού τα αγοράσετε από τη λαϊκή.

Ο καλύτερος τρόπος να τα συντηρήσει κανείς είναι μέσα σε πλαστική σακούλα στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου. Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε τα φρέσκα σύκα στην κατάψυξη, ολόκληρα ή κομμένα.

Μαγειρική

Στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική το σύκο είναι χρήσιμο. Περιέχει ένα ένζυμο το οποίο μαλακώνει τους μυς και έτσι κάνει τα κρέατα να είναι πιο τρυφερά. Στη ζαχαροπλαστική και στα ζυμάρια κάνει τα γλυκά και τα ψωμιά να κρατάνε την υγρασία τους, να μείνουν δηλαδή πιο φρέσκα, πιο τρυφερά. Τα σύκα ταιριάζουν με πολλά αλμυρά φαγητά, όπως με αλλαντικά (σαν το προσούτο), με τυριά διάφορα, κυρίως σκληρά και αλμυρά, όπως η παρμεζάνα και η κεφαλογραβιέρα.

Τελικά πρόκειται περί ενός εύγευστου , θρεπτικού και υγιεινού τροφίμου , το οποίο με την κατάλληλη συλλογή , τη φυσική αποξήρανση, την επεξεργασία χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και φυσικά την επιμελημένη συσκευασία, μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.