Αθλητικά και Ενεργειακά ποτά για Παιδιά και Εφήβους: είναι κατάλληλα;

Η έκθεση, ”Αθλητικά και Ενεργειακά ποτά για Παιδιά και Εφήβους: είναι κατάλληλα;” δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2011 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και προειδοποιεί για κινδύνους στους νέους.

«Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν ουσίες ,που δεν βρέθηκαν σε αθλητικά ποτά, και δρουν ως διεγερτικά. Τέτοιες ουσίες είναι η καφεΐνη, το guarana και ταυρίνη.
Η καφεΐνη – μακράν το πιο δημοφιλές διεγερτικό – έχει συνδεθεί με έναν αριθμό επιβλαβών επιπτώσεων για την υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων στην ανάπτυξη νευρολογικών συμπτωμάτων και στο καρδιαγγειακό σύστημα », σύμφωνα με την έκθεση.

Marcie Beth Schneider, μέλος της AAP Committee on Nutrition δηλώνει: «Σε πολλές περιπτώσεις, είναι δύσκολο να πούμε πόσο πολύ καφεΐνη υπάρχει σε ένα προϊόν κοιτάζοντας απλά την ετικέτα. Μερικά ενεργειακά ποτά μπορεί να έχουν πάνω από 500 mg καφεΐνης, που είναι το αντίστοιχο των 14 κουτιών σόδα. ”

”Υπάρχει μεγάλη σύγχυση για τα αθλητικά και ενεργειακά ποτά”, συνέχισε. “Κάποια παιδιά κατανα΄ώνουν ενεργειακά ποτά – που περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης – όταν στόχος τους είναι απλώς η ενυδάτωση μετά την άσκηση. Αυτό σημαίνει την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης και άλλων διεγερτικών, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη. ”

Holly Benjamin, εκτελεστικό μέλος της επιτροπής της AAP Council on Sports Medicine and Fitness, δήλωσε αθλητικά ποτά μπορεί να είναι χρήσιμα για τους νέους αθλητές που ασχολούνται με την παρατεταμένη, έντονη σωματική δραστηριότητα. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περιττά για το χώρο του αθλητισμού ή την αίθουσα του σχολείου.

“Για τα περισσότερα παιδιά που κάνουν κάποια συστηματική σωματική δραστηριότητα, σκέτο νερό είναι το καλύτερο”, δήλωσε ο Μπέντζαμιν. «Τα αθλητικά ποτά περιέχουν επιπλέον θερμίδες που τα παιδιά δεν χρειάζονται, και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παχυσαρκία και την φθορά των δοντιών. Είναι καλύτερο για τα παιδιά να πίνουν νερό κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, και να έχουν τη συνιστώμενη κατανάλωση χυμού και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα μαζί με τα γεύματα. Τα αθλητικά ποτά δεν συνιστώνται ως ποτά να έχουν μαζί με τα γεύματα. ”

Εν τω μεταξύ, η παιδική και εφηβική παχυσαρκία (μεταξύ των ηλικιών από 2 έως 19) αυξήθηκε σχεδόν στο 17% κατά την περίοδο 2007-2008 από 5% το 1971-1974, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Πέρυσι, οι πωλήσεις ενεργειακών ποτών ανήλθαν σε $ 7.7bn, 8,9% επάνω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με Beverage Digest. Απέδωσε την αύξηση 7,5 τοις εκατό, αξίας 7 δισ. δολάρια, στα αθλητικά ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες, ηλεκτρολύτες και γλυκαντικές ουσίες.

Πηγή:

http://www.nutraingredients-usa.com/Industry/Energy-drinks-are-never-appropriate-for-kids-and-could-harm-warns-AAP/