Μικρές συμβουλές για μαγειρική με τα παιδιά σας!

Μπορεί μερικές φορές το μαγείρεμα να είνα σαν μια αγγαρεία για τους ενήλικες, για τα παιδιά όμως είναι μια συναρπαστική και διασκεδαστική δραστηριότητα! Εξάλλου, μπορούν να μάθουν και να εξασκήσουν ένα φάσμα δεξιοτήτων αλλά και να κατανοήσουν τα τρόφιμα και από πού φτιάχνεται καθετί!

Διαλέξτε τις συνταγές σας με προσοχή
Αν τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά τότε επιλέξτε εύκολες συνταγές όπως να τοποθετήσουν μπισκότα σε μια φρέσκια φρουτοσαλάτα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, και μπορούν να εστιάσουν την προσοχή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορούν να ”αναλάβουν” πιο περίπλοκα εδέσματα και τελικά ολόκληρο το γεύμα.

Ξεκινήστε με κάποιες βασικές δεξιότητες
όπως:

  • Άλλειμα βούτυρου σε ψωμί
  • Σπάσιμο των αυγών και διαχωρισμός ασρπραδιού από κρόκο
  • Ζύμωμα και ξεδίπλωμα της ζύμης με έναν πλάστη
  • Κοπή μαλακών φρούτων ή λαχανικών, όπως μια μπανάνα, με ένα μη κοφτερό μαχαίρι
  • Πολτοποίηση πατάτας και παρασκευή πουρέ
  • Σύνθλιψη μπισκότων για βάσεις γλυκών


Πηγαίνετε για ψώνια μαζί!
Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα υλικά, πριν να ξεκινήσει το ”μάθημα” στην κουζίνα. Αν έχετε το χρόνο, μπορείτε να πάτε μαζί την προηγούμενη ημέρα για τα ψώνια των συστατικών και να συμμετάσχουν στην επιλογή τους! Είναι εκπληκτικό το πώς τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τρώνε τροφές που έχουν εμπλακεί στην παραγωγή τους!

Δώστε τους αρκετό χρόνο
Μην νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε γρήγορα όταν έχετε ένα ανήλικο βοηθό στην κουζίνα! Δώστε τους χρόνο να καταλάβουν την αρμοδιότητά τους και τη διαδικασία της!

Αναμείνετε χάος
Όσο τακτικό κι αν είναι τα παιδιά σας, πρέπει να θεωρείσετε δεδομένη την ακαταστασία! Μην τα μαλώνετε, δείξτε τους πώς είναι πιο τακτικά στην κουζίνα και αφήστε το καθάρισμα της κουζίνας για αργότερα, μετά από ένα χαλαρωτικό τσάι με τα μπισκότα που φτιάξατε μαζί!

Μετάφραση-διασκευή από μια πολύ χαρούμενη βρετανική σελίδα για μητέρες