Τροφικές αλλεργίες και ετικέτες τροφίμων

Από το 2006, είναι πολύ πιο εύκολο για άτομα αλλεργικά σε ορισμένα τρόφιμα να αποφύγουν συσκευασμένα προϊόντα που τα περιέχουν, κατά τον Food and Drug Administration.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι βάση νόμου στην ετικέτα των περισσοτέρων συσκευασμένων τροφίμων αναγράφονται -σε απλή και κατανοητή γλωσσα- τα συστατικά τρόφιμα οπότε και αλλεργιογόνες ουσίες σε αυτά.

Οκτώ τρόφιμα, και τα συστατικά τους που περιέχουν τις πρωτεΐνες τους, έχουν οριστεί σαν μείζονα αλλεργιογόνα τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 90 τοις εκατό όλων των τροφικών αλλεργιών:
1. γάλα
2. αυγό
3. ψάρια, όπως το λαβράκι, καλκάνι, ή
4. μαλακά όστρακα, όπως καβούρια, αστακοί, γαρίδες ή
5. τα καρύδια, όπως τα αμύγδαλα, τα πεκάν, ή καρύδια,
6. σιτάρι,
7. αράπικα φιστίκια
8. σόγια

“Περιέχει” και “μπορεί να περιέχει” έχει διαφορετικές σημασίες

Στην ετικέτα των τροφίμων μια “Περιέχει” ένδειξη πρέπει να περιλαμβάνει την πηγή των τροφίμων όλων των σημαντικών αλλεργιογόνων τροφών που χρησιμοποιούνται ως συστατικά. Για παράδειγμα, αν περιέχεται «κρόκος αυγού το “Περιέχει” πρέπει να προσδιορίζει τη λέξη «αυγό».

Ορισμένοι κατασκευαστές οικειοθελώς συμπληρώνουν μια “μπορεί να περιέχει ” ένδειξη σχετικά με τις ετικέτες τους, όταν υπάρχει μια πιθανότητα ότι ένα αλλεργιογόνο θα μπορούσε να είναι παρόν.
Ένας κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποιεί τον ίδιο εξοπλισμό για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Ακόμα και μετά τον καθαρισμό αυτού του εξοπλισμού, μια μικρή ποσότητα ενός αλλεργιογόνου (όπως οι αραχίδες) που χρησιμοποιήθηκε για να κάνει ένα προϊόν (όπως τα μπισκότα) μπορεί να γίνει μέρος ενός άλλου προϊόντος (π.χ. κρακερς). Στην περίπτωση αυτή, αναγράφεται ”μπορεί να περιέχει φυστίκι”

Η “μπορεί να περιέχει” ένδειξη είναι προαιρετική . Θα πρέπει ο καταναλωτής να διαβάζει τον κατάλογο συστατικών για να δει αν το προϊόν περιέχει το αλλεργιογόνο του.

Οι κατασκευαστές μπορούν να αλλάξουν τα συστατικά των προϊόντων τους, ανά πάσα στιγμή, γι’αυτό και ο καταναλωτής θα πρέπει να ελέγξει τον κατάλογο των συστατικών κάθε φορά που θα αγοράσετε το προϊόν, ακόμα και αν το έχει φάει πριν και δεν είχε κάποια αλλεργική αντίδραση.

Μετάφραση-προσαρμογή από http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/default.htm