Καφεϊνη στην εγκυμοσύνη

Η καφεΐνη είναι μία ουσία που βρίσκεται σε πολλά αγαπημένα ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, στα αναψυκτικά τύπου κόλα καθώς επίσης και σε μερικά φαρμακευτικά προϊόντα.
Γνωστές επιδράσεις της καφεΐνης είναι η δυνατότητά της να ενεργεί ως διεγερτικό. Τί ισχύει όμως για την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Τί είναι η καφεϊνη και πού βρίσκεται;

Η καφεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές της ξανθίνης που βρίσκεται σε διάφορα φυτά, όπως οι σπόροι του καφέ και του κακάο, τα φύλλα τσαγιού, οι καρποί guarana και προστίθεται σε μη αλκοολούχα ποτά και ποικίλα φάρμακα που είτε συνταγογραφούνται είτε όχι.
Ενεργεί ως φυσικό φυτοφάρμακο, προστατεύοντας τα φυτά από τα έντομα που τρέφονται από αυτά.
Η μέση περιεκτικότητα σε καφεΐνη του αλεσμένου καβουρδισμένου καφέ είναι περίπου 85 mg ανά 150ml (1 φλιτζάνι), του στιγμιαίου καφέ είναι 60 mg, του ντεκαφεϊνέ είναι 3 mg, του τσαγιού από φύλλα ή από φακελάκι είναι 30 mg, του στιγμιαίου τσαγιού είναι 20 mg και του κακάο ή της ζεστής σοκολάτας είναι 4 mg. Ένα ποτήρι (200 ml) ενός μη αλκοολούχου ποτού που περιέχει καφεΐνη, περιέχει μεταξύ 20 – 60mg καφεΐνης.

Πώς μεταβολίζεται;

Η καφεΐνη μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε 30-45 λεπτά από την κατάποση και διανέμεται σε όλο το νερό του σώματος. Αργότερα μεταβολίζεται και εκκρίνεται μέσω των ούρων. Ο μέσος χρόνος ημιζωής της καφεΐνης στο σώμα είναι 4 ώρες (οι εκτιμήσεις ποικίλλουν μεταξύ 2-10 ωρών).
Η εγκυμοσύνη επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο μεταβολίζεται η καφεΐνη και οι έγκυες γενικά διατηρούν σταθερά τα επίπεδα καφεΐνης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Τί ισχύει για την κατανάλωση στην εγκυμοσύνη;

Τα περισσότερα από τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία προτείνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εάν η συνολική πρόσληψη είναι κάτω από 300 mg ανά ημέρα ή αντίστοιχα 3 φλιτζάνια καφέ.

Το Food Standards Agency (FSA) αναθεώρησε τις συστάσεις για την πρόσληψη καφεΐνης στην εγκυμοσύνη βάση μια νέας έρευνας που συνδέει τα επίπεδα της καφεΐνης πάνω 200mg ανά ημέρα με αυξημένο κίνδυνο χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Η αρχική σύσταση πρόσληψης ήταν ”λιγότερο από 300mg/ημέρα” . Η νέα οδηγία είναι στα 200mg, που αντιστοιχεί σε 2 κούπες στιγμιαίου καφέ ή 2,5 κούπες τσάι.

Πάντως, οι έγκυες που ακουλούθουν την οδηγία για τον περιορισμό της κατανάλωσης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα, δεν πρέπει να ανησυχούν. Δεν είναι μόνο οτι ο κίνδυνος ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλός, αλλά η έρευνα δείχνει ότι έτσι κι αλλιώς η μέση ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ήδη κάτω από 200mg.

Το ερώτημα για πιθανές επιδράσεις στην εγκυμοσύνη και το έμβρυο αν τακτικά προσλαμβάνεται μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης από 300mg παραμένει ανοικτό. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, και λόγω του αργού ρυθμού μεταβολισμού της καφεΐνης στην εγκυμοσύνη, ενδείκνυται ο μετριασμός της πρόσληψης καφεΐνης, από οποιαδήποτε πηγή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καφείνη και αναπαραγωγική ικανότητα

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει εξετάσει τις επιδράσεις των καφεϊνούχων ποτών σε παράγοντες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης είναι ασφαλής για μια έγκυο γυναίκα και το αγέννητο παιδί της. Τα αποτελέσματα από μελέτες για την πρόσληψη καφεΐνης και τον χρόνο που χρειάζεται για τη σύλληψη δεν έχουν δώσει ισχυρά στοιχεία ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σύλληψης.

Τέλος, μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και άγχος στη μητέρα. Επίσης η καφεΐνη με τη ‘ηπια διουρητικής της δράση, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο σώμα της μητέρας, που χρειάζεται αυξημένες ποσότητες υγρών.

 

Πηγές:

The International Food Information Council (IFIC) http://www.foodinsight.org/

VIRTUAL ISSUE: NUTRITION DURING PREGNANCY Diet and pregnancy: Keeping abreast of changes in advice

CARE Study Group (2008). Maternal caffeine intake during pregnancy and risk of fetal growth restriction: a large prospective observational study. British Medical Journal 337:a2332.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την διατροφή κατά την κύηση
http://www.nutrinews.gr/?cat=13