Παγκόσμια ημέρα νερού: Ο κόσμος διψάει επειδή εμείς πεινάμε

The World is thirsty because we are hungry

Υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι να ταΐσει ο πλανήτης σήμερα, ενώ άλλα 2 δισεκατομμύρια αναμένονται να ενταχθούν το 2050. Οι στατιστικές λένε ότι ο καθένας από εμάς πίνει από 2 σε 4 λίτρα νερό κάθε μέρα, από τα οποία όμως το μεγαλύτερο μέρος ενσωματώνεται στην τροφή που τρώμε: για την παραγωγή 1 κιλού βοείου κρέατος, για παράδειγμα, καταναλώνονται 15.000 λίτρα νερού, ενώ για 1 κιλό σιτάρι 1.500 λίτρα.

Όταν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν ήδη υπό χρόνια πείνα και το νερό είναι δυσεύρετο, τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν έκκληση για μια σειρά δράσεων σε όλους μας.
Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε με:

  • μια πιο υγιεινή διατροφή
  • κατανάλωση λιγότερου νερού
  • μείωση της σκανδαλώδους σπατάλης των τροφίμων: το 30% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως δεν τρώγεται και το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του έχει χαθεί οριστικά!
  • παραγωγή περισσότερων τρόφιμων, καλύτερης ποιότητας, με λιγότερο νερό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου για την εστίαση της προσοχής στη σημασία του γλυκού νερού, και να υποστηρίχτεί η αειφόρος διαχείριση των πόρων γλυκού νερού.

Η διεθνής ημέρα για τον εορτασμό της σημασίας του γλυκού νερού συστήθηκε το 1992 στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το UNCED. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απάντησε μέσω του ορισμού της 22 Μαρτίου 1993 ως η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού αναδεικνύει κάποια διαφορετική πτυχή του γλυκού νερού.

Για το 2012, το θέμα είναι: Νερό και ασφάλεια Τροφίμων

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες

http://www.unwater.org/worldwaterday/index.html

Δείτε εδώ την καταχώρηση για το 2011

http://www.nutrinews.gr/?p=530