Ελαχιστοποιώντας την σπατάλη τροφίμων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία ( United Nations Food and Agriculture Organization, FAO), περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο για κατανάλωση από τον άνθρωπο έχει χαθεί ή σπαταληθεί, ύψος δηλαδή περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως.
Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πάνω από 40% των ζημιών τροφίμων εμφανίζονται μετά τη συγκομιδή – κατά την αποθήκευσή ή τη μεταφορά και κατά τη διάρκεια της μεταποίησης και συσκευασίας. Στις βιομηχανικές χώρες, πάνω από το 40% των ζημιών είναι αποτέλεσμα απορρίψεων από τους εμπόρους και των καταναλωτές ως μη επιθυμητών αλλά συχνά τέλεια βρώσιμων τροφίμων.

Σε μια εποχή που η γη, το νερό, και οι πόροι ενέργειας που χρειάζονται για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός των 6,9 δισσεκατομμυρίων είναι όλο και πιο περιορισμένοι, και όταν κατά τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από χρόνια πείνα, οι απώλειες τροφίμων σημαίνει σπατάλη αυτών των πόρων και αδυναμία του συστήματος διατροφής να ανταποκριθεί στις ανάγκες των φτωχών.

Γιατί χρειάζεται η μείωση των απορριμάτων τροφίμων;

Η απόρριψη ”καλού φαγητού” είναι ένα φοβερό αποβλητο καθώς υπάρχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν είναι μόνο σπατάλη πόρων αλλά σκεφτείτε απλά το σύνολο της ενέργειας, του νερού και των συσκευασιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων, μεταφορά και αποθήκευση. Όλα αυτά μετατρέπονται σε απόβλητα όταν τα πετάμε.

Το τυρί είναι ένα καλό παράδειγμα: Η σίτιση και το άρμεγμα των αγελάδων, η ψύξη και η μεταφορά του γάλακτος, η επεξεργασία για να το τυρί, η συσκευασία, να μεταφερθεί στα καταστήματα και να συντηρηθεί κρατώντας το στη σωστή θερμοκρασία όλο το χρόνο. Πιθανότατα στη συνέχεια θα απορριφθεί. Η αποσύνθεση όμως, αντίθετα από οτι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, δεν είναι ακίνδυνη καθώς απελευθερώνει μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο (αίτιο του φαινομένου του ”θερμοκηπίου”).

Αν σταματήσει η σπατάλη τροφίμων που θα μπορούσαν να έχουν φαγωθεί, η επίπτωση είναι η ίδια με τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 1 στα 5 αυτοκίνητα από τους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε εδώ το διεθνές προτζεκτ για την αξιολόγηση περιβαλλοντικών βιώσιμων λύσεων για την μείωση της παγκόσμιας πείνας και της φτώχειας ‘‘Nourishing the Planet” http://blogs.worldwatch.org/nourishingtheplanet/

Αλλά δείτε και εδώ τί μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν καταναλωτές για να εξοικονομήσουμε από την σπατάλη και την απόρριψη τροφίμων Love Food, Hate Waste http://www.lovefoodhatewaste.com/

Επίσης το “Μπορούμε” είναι μια ελληνική πρωτοβουλία εθελοντών και εταιρειών εστίασης που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό.