Μελομακάρονα

της Λένας…

Κι αφού η Λένα μοιράστηκε την συνταγή της για κουραμπιέδες , υπό έντονες πιέσεις κατάφερα να αποσπάσω και τη συνταγή για μελομακάρονα!

Δική σας:

Συστατικά:

  • 3 φλ. τσαγιού (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι μαλακό
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ γλ κανέλα, 1/2 κ. γλ γαρύφαλλο ,1 κ.γλ σόδα ,1 μπέικιν
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και 1/2 φλ κονιάκ
  • 1/2 φλ χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα

Για το σιρόπι:

  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλ ζάχαρη
  • 1 φλ νερό
  • φλούδα λεμονιού και 1 ξύλο κανέλα

Εκτέλεση:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι (3 φλ. τσαγιού) και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.
  2. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
  3. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα ή με το χέρι, να λιώσει η ζάχαρη.
  4. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
  5. Προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα.
  6. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
  7. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι.
  8. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
  9. Πλάθουμε μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε λαμαρίνες.
  10. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 180οC, να ροδίσουν.
  11. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. 
  12. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄.
  13. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε και σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα.
  14. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

 

Καλές γιορτές!