Κυρίες μου, στην Υγειά μας!

Αν θέλετε ένα λόγο παραπάνω για να πιείτε άλλο ένα ποτηράκι, στο ”Healthland”, την στήλη με θέματα υγείας στο TIMES, δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο.
Ορίστε λοιπόν τί μας λέει: μια νέα μελέτη συνδέει τη μέτρια κατανάλωση αλκοολ με υψηλότερα επίπεδα υγείας σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σχέση με γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου, εκείνες που ανέφεραν οτι καταναλώνουν ένα ή δύο ποτά την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν καλή υγεία. Οι ερευνητές όρισαν την καλή υγεία ως απουσία μεγάλων χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις. Επίσης, όταν δεν υπάρχει καμία φυσική αναπηρία, νοητική έκπτωση ή προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η μελέτη, με επικεφαλείς ερευνητές του Harvard, περιελάμβανε στοιχεία για 13.894 γυναίκες που συμμετέχουν στη Nurses’ Health Study. Οι εθελόντριες απάντησαν για τις συνήθειες τους στο φαγητό και το ποτό.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν αλκοολούχα ποτά μέχρι ένα την ημέρα στη μέση ηλικία είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλή υγεία Tσε σχέση με εκείνες που δεν έπιναν. Οι γυναίκες με ένα έως δύο ποτά την ημέρα είχαν ακόμα καλύτερη προοπτικη, με μεγαλύτερη 28% πιθανότητα για καλή υγεία. Ακόμη και εκείνες που έπιναν λιγότερο, το ένα τρίτο του ποτηριού αλκοόλ την ημέρα – ή μόλις δύο ποτά την εβδομάδα – είχαν 11% περισσότερες πιθανότητές για τη συνολική καλή υγεία.

Οι ερευνητές όρισαν ένα ποτό ως 15 γραμμάρια αλκοόλ, δηλαδή ένα κουτάκι μπίρα ή ένα μικρό ποτήρι κρασί.

Πάραυτα, τα αποτελέσματα της έρευνα δεν οδηγούν στο συμπέρασμα οτι η πόση αλκοολ ή αύξηση της ποσης αλκοολ είναι ευνοϊκή για όλους. Μάλιστα, άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής όπως η άσκηση, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η υγιηνή διατροφή είναι περισσότερο ”ενθαρρυντικοί” παράγοντες για υψηλά επίπεδα υγείας απ’ότι το αλκοολ.

Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την μέτρια κατανάλωση αλκοολ με μειωμένο κίνδυνο για νόσο Αλτσχαιμερ και καρδιακές παθήσεις τόσο σε άντρες όσο σε γυναίκες.