Συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών: Πόσο;

 

Θα ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας πως οι περισσότεροι ερευνητές που μελετούν τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων στην υγεία καταλήγουν στο οτι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για ευεγερτικές επιδράσεις στο γενικό πληθυσμό. Θα πρέπει να λαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω μια ποικιλίας φυσικών τροφίμων. Θυμηθείτε οτι τα συμπληρώματα βιταμινών δεν μας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα κάποια φυτοχυμικά, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την υγεία.

Για εκείνους, πάλι, που επιθυμούν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών, παραθέτουμε συνοπτικά κάποιες συστάσεις.

Ο Αμερικανικός Διαιτολογικός Σύλλογος συστήνει χαμηλές δόσεις που δεν ξεπερνούν τις Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς. Αξίζει να επαναλάβουμε πως υπερβολικά ποσά ορισμένων βιταμινών ( A, D, νιασίνη, Β6) μπορεί να είναι τοξικά όπως επίσης τοξικά μπορεί να είναι υπερβολικά ποσά ορισμένων ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, χρώμιο, σελήνιο και ψευδάργυρος).

Στο επιστημονικό περιοδικό Consumer Reports on Health έχουν εκδοθεί τα παρακάτω :

  1. Προτιμήστε συμπληρώματα υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτένιο χαμηλής σε βιταμίνη Α. Αποφύγεται εκείνα με βιταμίνη Α περισσότερη από 5000 IU
  2. Προτιμήστε συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνη C, περίπου 250-500mg
  3. Προτιμήστε συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνη Ε, περίπου 67-267mg
  4. Προτιμήστε συμπληρώματα που περιέχουν περίπου 200mg φυλλικού οξέος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Μαζί με τη διαιτητική πρόσληψη παρέχουν περίπου 400mg ημερησίως.
  5. Προτιμήστε συμπληρώματα με 10μg βιταμίνης D εαν είστε μεγάλης ηλικίας ή γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση και δεν λαμβάνετε επαρκή ποσά γάλατος εμπλουτισμένου ή δεν εκτίθεστε αρκετά στον ήλιο κατά την διάρκεια του χειμώνα.
  6. Προτιμήστε συμπληρώματα με 6μg βιταμίνης Β12 εαν είστε χορτοφάγοι.
  7. Προτιμήστε συμπληρώματα μικρής περικετηκότητας σε σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο τα οποία να μην ξεπερνούν τις Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς για καθε ένα από αυτά.
  8. Προτιμήστε συμπληρώματα σελήνιου και χρώμιου με τουλάχιστον 50μg αλλά λιγότερο από 200μg για έκαστο

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε πως μια φυσική διατροφή σωστά σχεδιασμένη μας παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για υψηλά επίπεδα υγείας. Αποφεύγετε την υπερκατανάλωση και εμπιστευτείτε το σώμα σας.