9 διατροφικές συνήθειες που θα αγαπήσει ο θυρεοειδής σου

Θυρεοειδής και διατροφή

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί οδηγώντας στη χαμηλή παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες είναι απαραίτητες για πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει για παράδειγμα σε μεταβολές στη διάθεση, κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα, αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα προβλήματα υγείας.

Ενώ η λήψη θυροξίνης είναι απαραίτητη σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού για να επανέλθουν στα επίπεδα του θυρεοειδικών ορμονών στα φυσιολογικά επίπεδα, κάποιες διατροφικές συνήθειες μπορεί επίσης να βοηθήσουν να γίνει αυτό αποτελεσματικά.

Παρακάτω θα βρείτε εννέα διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον υποθυρεοειδισμό!

1. Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά

Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει το μεταβολισμό σας που σημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους σας. Διαβάστε εδώ πώς ο θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο υποθυρεοειδισμός έχει ενοχοποιηθεί επίσης για την αύξηση της χοληστερίνης.

Αποφύγετε τα μεταποιημένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας, την υπερβολική ζάχαρη, τα τηγανητά, τη μαγιονέζα, το βούτυρο και το πλήρες γάλα.

2. Επιλέξτε τα σωστά λαχανικά

Ενώ συνήθως σκεφτόμαστε ότι τα λαχανικά δεν είναι δυνατό να προκαλούν κάτι κακό, δεν ισχύει για τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Λαχανικά όπως η κολοκύθα και τα φασολάκια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες και αποτελούν μια καλή επιλογή για τους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Είναι εύκολο να αφομοιωθούν και θα βοηθήσουν στην καταπολέμιση της δυσκοιλιότητας. Μείνετε μακριά από τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο μιας και αυτά περιέχουν ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφήσει το ιώδιο, οδηγώντας σε διακυμάνσεις στα επίπεδο των ορμονών.

3. Πίνετε περισσότερο πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπορεί να τονώσει τον υποτονικό μεταβολισμό που παρατηρείται σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού.

Δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας και να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο.

4. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Η αναποτελεσματικότητα του μεταβολισμού στα πλαίσια του υποθυρεοειδισμού οδηγεί σε οξειδωτικό στρες και την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο σώμα. Γι “αυτό είναι απαραίτητο για εκείνους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλό περιεχόμενο σε φυσικά αντιοξειδωτικά. Συμπεριλάβετε περισσότερα «έγχρωμα» τρόφιμα στη διατροφή σας, όπως ντομάτες, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, καρότα, μελιτζάνες για να διασφαλίσετε ότι θα πάρετε μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών.

5. Καταναλώστε ένα υγιεινό πρωινό

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις της ορμόνης ινσουλίνης, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις, αδυναμία, διαταραχές της αναπνοής και της λειτουργίας του εγκεφάλου μεταξύ άλλων. Γι “αυτό είναι χρήσιμο να λαμβάνονται τα γεύματα στην ώρα τους και ποτέ να μην παραλείπεται το πρωινό. Ωστόσο, αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες στο πρωινό.

Τρώτε περισσότερα από ασπράδια αυγών ή δημητριακά για πρωινό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας και να βοηθήσετε τη λειτουργία του αδένα σας.

6. Πες ναι στα φρούτα

Από πού αλλού μπορείτε να πάρετε όλα τα αντιοξειδωτικά σας από αν όχι από τα φρούτα; Διαλέξτε φρούτα με διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στα φρούτα βοηθούν το θυρεοειδή αδένα να λειτουργεί στο μάξιμουμ και να παράγει αποτελεσματικότερα μεγαλύτερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Επίσης, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και βοηθούν στην αποτοξίνωση.

7. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και βιταμίνη D

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thyroid το 2011 υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και του υποθυρεοειδισμού. Το χαμηλό σε θερμίδες, εμπλουτισμένο σε βιταμίνη D γάλα μπορεί να προσθέσει βιταμίνη D και μια καλή ποσότητα ασβεστίου και πρωτεΐνης που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του υποθυρεοειδισμού.

8. Σνακ με ξηρούς καρπούς για το θυρεοειδή

Μια χούφτα καρύδια δεν είναι μόνο γεμάτη με πρωτεΐνη, αλλά επίσης με σελήνιο, το ιχνοστοιχείο που βοηθά το θυρεοειδή αδένα να λειτουργήσει σωστά. Ωστόσο, να θυμάστε ότι χρειάζεστε μόνο μικρές ποσότητες από αυτά κάθε μέρα, καθώς διαθέτουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.

9. Τρώτε περισσότερα ψάρια

Προσπαθήστε να καταναλώνετε ψάρια δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να μειώσουν την LDL ή «κακή» χοληστερόλη που αυξάνεται λόγω του υποθυρεοειδισμού και να συμβάλουν καταπολέμιση της φλεγμονής και τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Πηγή: Hashimoto.gr, ελληνική κοινότητα θυρεοειδίτιδας Hashimoto