Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2;

Η εντερική μικροχλωρίδα είναι ένα πολύπλοκο μικροβιακό οικοσύστημα και διατηρεί μιας ισορροπημένης σχέσης είναι βασική για την υγεία. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα, είναι η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου μέσα από τη ζύμωση των υδατανθράκων.

Η δίαιτα του ξενιστή παρέχει μη πέψιμους υδατάνθρακες για να υποστηρίξει τη βακτηριακή ανάπτυξη και σε αντάλλαγμα τα βακτήρια παράγουν τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που:

  • παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα του εντέρου,
  • περιορίζουν τη φλεγμονή και
  • ρυθμίζουν την όρεξη.

Η ανεπάρκεια των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου έχει συσχετιστεί με ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Για να βελτιωθεί η κλινική αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων των διαιτητικών ινών, είναι σημαντικό να καταλάβουμε:

  • πώς τα μέλη του εντερικού μικροβιόκοσμου απαντούν ως ατομικά στελέχη και
  • πώς αλληλεπιδρά το ένα με το άλλο ως ομάδα όταν εκτίθενται σε περιβάλλον αυξημένου υδατάνθρακα.

Σε κλινική μελέτη που εξέταζε 2 ομάδες: η μία ήταν η ομάδα ελέγχου και η άλλη ήταν εκείνη που ακολουθούσε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

  • Φάνηκε, λοιπόν, ότι υπάρχουν στελέχη κλειδιά που σε ένα τέτοιο περιβάλλον που παράγουν οξικό και βουτυρικό οξύ, διατηρώντας έτσι την ισορροπία.
  • Μόνο ένας μικρός αριθμός βακτηρίων με γενετική ικανότητα για παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου μπορούσε να έχει το πλεονέκτημα τότε και να γίνουν κυρίαρχοι.

Συμπερασματικά, οι χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 πιθανόν να είναι συνέπεια της απώλειας ή της ανεπάρκειας των βοηθητικών λειτουργιών όπως είναι η παραγωγή των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, από το εντερικό οικοσύστημα.

Η αποκατάσταση τους μέσα από την εγκατάσταση λειτουργικών ενεργών πληθυσμών στο οικοσύστημα ίσως είναι το κλειδί για ένα πιο υγιή μικροβιόκοσμο, ο οποίος μπορεί να βοηθά στην καταπράυνση των ασθενειών.

Αυτή είναι πιθανόν μια νέα καινοτόμα προσέγγιση για τη διαχείριση της εντερικής μικροχλωρίδας να διαχειριστεί το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και πιθανόν και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη δυσβίωση.


Πηγές:

  • Liping Zhao et.al., Gut bacteria selectively promoted by dietary fibers alleviate type 2 diabetes, Science, 2018; 359 (6380): 1151

  • Γράφει ηΜαρία Μεντζέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος B.Sc., Μ.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com