Πας γυρ(η)εύοντας;

Η γύρη είναι ένα πολύτιμο φυσικό προϊόν, το οποίο συνοδεύουν μια σειρά ιδιοτήτων:

  • Αντιμυκητιακή, αντιμικροβιακή και αντιϊκη
  • Αντιφλεγμονώδη
  • Ηπατοπροστατευτική
  • Αντικαρκινική
  • Ανοσοδιεγερτική
  • Αντιαναιμική
  • Τοπικά αναλγητικηήΗ σύσταση της διαφοροποιείται από τη:
  • Γεωγραφική τοποθεσία
  • Κλιματικές συνθήκες
  • Τύπο χώματος
  • Δραστηριότητες μελισσώνΑποτελείται από περίπου 250 ουσίες: Αμινοξέα, Υδατάνθρακες, Λιπίδια, Βιταμίνες, Φαινολικά συστατικά και Ιχνοστοιχεία.
    Πιο συγκεκριμένα, η σύσταση είναι:
  • 22,7% πρωτεΐνη, με το 10,4% να είναι απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή και δε μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός.
  • 30,8% εύπεπτοι υδατάνθρακες.
  • 25,7% σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη.
  • 5,1% λιπίδια, με το 0,4% να είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως, λινολεϊκο, γ- λινολεϊκό και αρχαϊκό, με το 1,5% να είναι φωσφολιπίδια και το 1,1% φυτοστερόλες.
  • 1,6% φαινολικά συστατικά, δηλαδή φλαβονοειδή, κατεχίνες και φαινολικά οξέα.
  • 0,1% λιποδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή προβιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και D
  • 0,6% υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως βιταμίνη C και του συμπλέγματος Β κ.α.
  • 1,6% βιοδραστικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος κ.α.Η αντιοξειδωτική δράση της γύρης έχει αποκαλυφθεί σε ουκ ολίγες μελέτες και έχει προστατευτική επίδραση έναντι των οξειδωτικών δομικών βλαβών στα:
  • Κυτταρόπλασμα
    εσωτερικό των κυτταρικών οργανιδίων και
    εξωκυττάριο υγρό.
  • Η γύρη αποδεικνύεται προστατευτική έναντι της ανάπτυξης ασθενειών που οφείλονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, αναδεικνύοντας τις ενδεχόμενες θεραπευτικές ιδιότητες που μπορεί να έχει.Πηγές:
    Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application, Evid Based Complement Alternat Med. 2015
    Rzepecka-Stojko A1, Stojko J, Polyphenols from Bee Pollen: Structure, Absorption, Metabolism and Biological Activity., Molecules. 2015 Dec 4;20(12):21732-49

 

Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου
Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας
– Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο: 6984515475
E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com