Μπάρες βρώμης με ξηρούς καρπούς

Λατρεύουμε τις σπιτικές μπάρες δημητριακών γιατί μπορούν να αποτελέσουν θρεπτικότατο σνακ! Η μαραθωνοδρόμος Ειρήνη στέλνει ένα mix από διάφορες συνταγές που έχει δει με κριτήριο να μην έχουν υπερβολικά το πολύ γλυκό στοιχείο (είτε ζάχαρη είτε μέλι). Τελικά, βρήκε το δικό της δρόμο…

Τη συγχαίρουμε και έχουμε να πούμε πως φαίνονται μυρωδάτες αφού είναι πλούσιες σε μπαχαρικά, χαμηλές σε απλά σάκχαρα και υψηλές σε μαγνήσιο και βιταμίνη Ε.

Εκτιμάται ότι 1 μπάρα 40g περιέχει:

υδατάνθρακες στα 20-22g, πρωτεΐνη στα 2-3g, και λιπαρά στα 4-5g  αποδίδοντας συνολικά 150kcal.

IMG_2436

Για την παρασκευή τους, θα χρειαστείτε:

Υλικά

  • 3,5 φλιτζάνια βρώμη
  • 1 φλ. καρύδια
  • 1 φλ. αμύγδαλα
  • 1 φλ. σταφίδες-μύρτιλα

Υγρά – αρωματικά

  • 1/2 φλ πετιμέζι
  • 1/2 φλ μέλι
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη (για να μη διαλύονται)
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο(για να μην κολλάνε στο ταψί)

Εκτέλεση

1. Ψήνεις τη βρώμη σε ταψί στον αέρα 10′ στους 200 βαθμούς,

2. Κόβεις τα καρύδια-αμύγδαλα χοντρά στο μούλτι,

3. Τα υγρά – αρωματικά σε μικρό κατσαρολάκι παίρνουν μια βράση,

4. Ανακατεύεις σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά με τη βρώμη (ιδιαίτερα τα μύρτιλα που τείνουν να κολλούν μεταξύ τους),

5. Περιχύνεις τα υλικά με το μείγμα των υγρών και ανακατεύεις καλά για να υγρανθούν όλα. Αν εδώ παρατηρήσεις ότι τα υγρά είναι λίγα πρόσθεσε από πάνω λίγο ακόμα πετιμέζι (δεν πειράζει που δεν είναι ζεστό αυτό),

6. Στρώνεις σε ταψί χαρτί αντικολλητικό (και στα πλάγια), ρίχνεις το πυχτό πια υλικό και με υπομονή το πατάς λίγο-λίγο (στην αρχή με κουτάλι) με στόχο να κολλήσει συμπαγώς και να πάρει μια ενιαία μορφή πάνω στο ταψί χωρίς κενά. Για να του δώσεις τον όγκο που πρέπει (περίπου 1 δάχτυλο παχύ) και για να αποφύγεις τα “βουναλάκια” που κάνει το κουτάλι, στρώσε ένα ακόμα (μικρό) αντικολλητικό χαρτί πάνω στο μείγμα του ταψιού και κύλισε ένα ποτήρι (χωρίς χερούλι!). Έτσι, θα πατηθεί ακόμα καλύτερα, θα γίνει συμπαγές και ίσο σε πάχος σε όλο το μήκος. Απόφυγε να το πιέσεις πολύ, δεν πρέπει να γίνει πολύ λεπτό το μίγμα γιατί θα ξεροψηθεί και θα σκληρύνει ( ή και θα καεί). Γι’ αυτό, προσοχή ιδιαίτερη στις άκρες του ταψιού που μπορεί να χάνει σε πάχος το μίγμα,

7. Αφαιρείς το μικρό αντικολλητικό χαρτί από πάνω, ψήνεις στον αέρα 15΄ στους 170,

8. Αφήνεις το ταψί να κρυώσει αρκετά (γιατί θα διαλύεται νωρίς), όχι όμως τελείως (γιατί θα γίνει αρκετά σκληρό και δε θα κόβεται μετά), και κόβεις σε στήλες, τις ακουμπάς σε πάγκο ή πιάτο μία μία ξεχωριστά, όταν πια κρυώσουν τελείως τις τυλίγεις σε μεμβράνη και… βουαλά!

Αυτή την εβδομάδα θα δοκιμάσει και με πορτοκάλι στα υγρά…(πλούσιο σε βιταμίνη C).

Αναμένουμε εντυπώσεις!!